„INPS Italia, bonus de 600 de euro”. Ultima escrocherie online prin care vi se pot fura datele personale

Circulă în aceste zile în Italia o nouă tentativă de „phising” cu ajutorul unui email în care oamenii sunt anunțați că le-au fost trimiși 600 de euro în cont, de către Institutul Național de Previdență Socială (INPS), dar trebuie să-și actualizeze datele bancare (nume utilizator, parolă etc.) pentru a putea beneficia de ei.

Atenție! Încercarea de înșelătorie rulează nu numai prin e-mail, ci și prin SMS sau apeluri telefonice suspecte.

Phishing-ul este o metodă de furt de identitate prin care se încearcă obținerea, de la clienții unei organizații – indiferent de aria să de activitate – a unor date personale sau confidențiale. Acestea pot fi folosite ulterior în mod ilegal de către răufăcători, pentru a efectua tranzacții în contul clientului respectiv. Pentru aflarea lor, atacurile de phishing se folosesc de un canal electronic de comunicație (e-mail, telefon) sau de un program rău intenționat, care exploatează vulnerabilitățile sistemului pentru a fură date.

În cazul de față, este posibil să primiți un email fals, aparent similar cu unul oficial de la INPS, prin care sunteți anunțat că nu s-a reușit creditarea un transfer bancar de 600 de euro deoarece datele dvs. trebuie actualizate. E-mailul spune: „Prin prezenta comunicăm că ordinul de transfer în favoarea dumneavoastră de la INPS a fost executat corespunzător. Nu putem face însă transferul deoarece datele dvs. înregistrate în sistem nu sunt actualizate”.

E-mailul conține apoi un link pentru a actualiza datele personale pe care sunteți invitat să faceți clic. Tocmai atunci când dați clic pe acel link este declanșată adevărata înșelătorie! Dând clic pe link se va deschide o pagină cu secțiuni de completat. Nu trebuie în niciun caz să completați pagina respectivă deoarece, după ce faceți acest lucru, toate datele vor fi furate, în încercarea de a vă accesa contul curent cu sisteme telematice de ultimă generație.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

INPS a negat informația că ar fi în vigoare o nouă măsură de acordare a unor bonusuri în valoare de 600 de euro.