Istoria se repetă, pentru al doilea an consecutiv Italia va fi în carantină în perioada sărbătorilor de Paști

Noul decret-lege asupra căruia au căzut de acord astăzi reprezentanții guvernului italian cu autoritățile locale va intra în vigoare în perioada 15 martie – 6 aprilie și va introduce noi reguli în determinarea culorilor atribuite fiecărei regiuni. De asemenea, s-a hotărât ca în zilele de 3, 4 și 5 aprilie întreaga Italie să devină zonă roșie (creștinii catolici sărbătoresc Paștile la data de 4 aprilie și „Pasquetta” pe 5 aprilie).

Pentru al doilea an consecutiv Italia va sărbători Învierea Domnului cu oamenii închiși în case din cauza pandemiei cu coronavirus. Imaginile emoţionante de anul trecut cu Suveranul Pontif, rugându-se singur în Piața Sfântul Petru, au făcut înconjurul lumii și nu pot fi date uitării. „Acest întuneric s-a strâns deasupra pieţelor noastre, străzilor noastre, oraşelor noastre. A preluat controlul asupra vieţilor noastre”, a spus atunci Papa Francisc.

Ceea ce diferă față de anul trecut, când Italia întreagă se afla în carantină în perioada Paștelui, este că în acest an, în zilele de 3, 4 și 5 aprilie va fi permisă deplasarea la o singură casă privată, o dată pe zi, pentru maxim două persoane.

În perioada 15 martie – 2 aprilie și în ziua de 6 aprilie, toate zonele galbene devin portocalii, a anunțat ministrul Sănătății, Roberto Speranza și va fi în continuare interzisă deplasarea între orele 22:00 și 05:00.

Regiunile care vor avea un număr săptămânal de cazuri de 250 la 100.000 de locuitori vor trece automat în zona roșie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un număr de 11 regiuni riscă să devină zone roșii, printre care Lombardia, Lazio și Veneto, 9 în zona portocalie, niciuna în zona galbenă și doar Sardinia rămâne în zona albă.

Regiunile din zona roșie ar fi: pe lângă Campania și Basilicata care au fost deja confirmate, provincia Bolzano, provincia Trento, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Marche, Lazio, Lombardia, Piemont și Veneto.