Italia: 300 de kg de carne și pește trimise spre România cu un camion fără ladă frigorifică sechestrate de polițiști

Agenții de la Poliția Locală din Vallarsa, provincia autonomă Trento din Trentino-Alto Adige, au pus sub sechestru joi, 17 iunie 2021, circa 300 de kilograme de produse din carne, pește și brânzeturi care erau transportate din Italia spre România cu un camion cu prelată sub soarele arzător al verii.

Alimentele erau ascunse printre alte mărfuri încărcate din localitatea Riva del Garda, situată în aceeași provincie, și urmau să fie transportate pe o distanță de 1 500 de kilometri în condiții improprii, care foarte probabil ar fi produs alterarea acestora.

Potrivit publicației locale L’Adige, camionul a fost oprit de polițiști pentru un control de rutină în dimineața zilei de joi, în timp ce trecea prin localitatea Raossi.

Un agent al Poliției Locale a urcat în spatele camionului pentru a arunca o privire și a observat, printre computere și diferite alte produse, 15 lăzi de polistiren care erau reci.

Marfa transportată în camion. Foto: ladige.it

Atunci polițistului i-a venit suspiciunea că în acele lăzi se aflau produse alimentare, în ciuda faptului că autovehiculul nu era dotat cu ladă frigorifică, așa cum prevede legea pentru transportul alimentelor perisabile.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cerându-i șoferului avizul de însoțire a mărfii, agentul a constatat că în listă erau trecute și „fructe de mare congelate”, dar conducătorul camionului a negat imediat că ar fi vorba de așa ceva.

„Alea le-a încărcat colegul meu, care are ladă frigorifică, nu sunt aici”, a spus șoferul.

Polițistul nu l-a crezut, însă, și când a deschis lăzile de polistiren a descoperit că în ele erau transportate diferite produse congelate din carne și pește.

Din acel moment, oamenii legii au trecut la verificări detaliate și au solicitat, de asemenea, intervenția unui medic veterinar de la APSS (Azienda Provinciale per i Servizi Sanitari – Agenția Provincială pentru Servicii Sanitare).

Veterinarul și polițistul au mai găsit apoi ascunsă printre marfa transportată o altă ladă cu alimente, precum și patru sau cinci cutii cu brânză care nici măcar nu erau ambalate în polistiren.

La finalizarea verificărilor, polițiștii l-au amendat pe șofer cu suma de 1 000 de euro pentru nerespectarea regimului de transport al alimentelor perisabile ATP (Accord Transport Perissable) cu camioane frigorifice, la temperaturi care să nu permită alterarea produselor.

De asemenea, au sechestrat produsele alimentare, în valoarea totală de circa 3 000 de euro, acestea urmând să ajungă la un adăpost pentru câini din Rovereto.

Oamenii legii nu știu unde exact aveau să ajungă produsele respective în România și dacă urmau să fie vândute pe piața alimentelor.

Cert este că, transportate pe o distanță de 1 500 de kilometri la o temperatură medie 30 de grade, s-ar fi deteriorat și ar fi putut face rău persoanelor care urmau să le consume.