Italia: Amendă până la 3.000 de euro pentru cine încalcă măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului

Amendă până la 3.000 de euro pentru cine încalcă normele impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului și ani grei de închisoare dacă persoana în cauză este infectată și nu a respectat carantina, a decis Guvernul italian marți, 24 martie 2020, după reuniunea Consiliului de Miniștri.

Mai exact, atunci când o persoană care a fost diagnosticată pozitiv la testul pentru coronavirus și i s-a impus să stea în carantină la domiciliu părăsește în mod intenționat locuința, riscă să fie pedepsită cu închisoarea între 1 și 5 ani conform noului decret-lege. Persoanele care se deplasează în schimb fără un motiv întemeiat, riscă o amendă între 400 și 3.000 de euro, mai arată decretul-lege.

„Cu excepția faptului în care se constituie infracțiune, textul prevede ca nerespectarea măsurilor de izolare să fie pedepsită cu sancțiune administrativă de valoare între 400 și 3.000 de euro și nu se aplică sancțiunile contravenționale prevăzute la articolul 650 din codul penal sau orice altă dispoziție de lege care conferă competențe din motive de sănătate”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul oficial al Guvernului italian.

„Încălcarea intenționată a interdicției absolute pentru persoanele supuse carantinei de a ieși din casă pentru că au fost diagnosticate pozitiv pentru virus se pedepsește cu măsura prevăzută la articolul 452, primul paragraf, nr. 2, din codul penal (închisoare de la unu la cinci ani)”, se mai precizează în comunicat.

Decretul enumeră în total 28 de restricții și norme care se îmbină cu cele adoptate în decretele precedente, iar măsurile au ca termen limită data de 31 iulie, deoarece sfârșitul stării de urgență declarat în ianuarie este stabilit în prezent la sfârșitul acelei luni. Premierul Conte îi liniștește însă pe italieni, afirmând că nu vor sta închiși în casă până în iulie și susține că fiecare măsură în parte va fi decisă lună de lună, în baza datelor referitoare la numărul de infecții.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„S-a discutat despre faptul că situația de urgență va fi prelungită până la 31 iulie 2020: nimic adevărat, absolut nu. La sfârșitul lunii ianuarie am deliberat starea de urgență națională, imediat după ce OMS a decretat urgență din cauza epidemiei la nivel global. Starea de urgență a fost declarată până la 31 iulie. Asta nu înseamnă că măsurile restrictive vor fi prelungite până la 31 iulie”, a precizat premierul italian.

„Cu cât respectăm mai mult regulile, cu atât vom ieși cu toții mai devreme din această situație”, a mai adăugat Conte.

Premierul Conte a ținut de asemenea să asigure cetățenii italieni că alimentele și combustibilul vor fi asigurate populației în această perioadă de criză, după ce, ieri, sindicatele din sectorul benzinăriilor anunțau că vor închide stațiile de benzină începând de miercuri, 25 martie. Sindicatele Faib (Confesercenti), Fegica (Cisl) și Figisc / Anisa (Confcommercio) consideră că personalul angajat din stațiile de benzină nu a fost protejat sub nicio formă de guvernul italian, nici din punct de vedere al sănătății și nici economic.

„Sunt convins că nu se va întâmpla acest lucru pentru că am văzut un semn de responsabilitate în rândul sindicatelor. Trebuie să protejăm sănătatea lucrătorilor și de aceea am discutat 18 ore cu sindicatele la Palatul Chigi. De Micheli (ministrul Infrastructurilor și al Transporturilor – n.r.) va adopta o ordonanță pentru a asigura aprovizionarea în Peninsulă. Este clar că în acest moment trebuie să păzim activitățile esențiale”, a asigurat șeful executivului italian.

Distribuie acest articol