Italia: ce spun îngrijitoarele românce despre Veronica, „badanta” care bătea și umilea bătrâna pe care o asista

Veronica Moroșan, îngrijitoarea română în vârstă de 60 de ani, este acuzată de maltratare, rănire, bătăi și amenințări împotriva unei bătrâne italiene de 84 de ani căreia i-ar fi acordat asistență personală la domiciliu în perioada ianuarie-iulie 2017, informează Il Fatto Quotidiano. Veronica, în aceste zile, după o perioadă în care era de negăsit pentru forțele de ordine, a fost arestată și dusă în închisoarea „Panzera” din Reggio Calabria.

Pe rețele de socializare au fost numeroase reacțiile femeilor românce, care își fac această îndatorire cu responsabilitate, calm și răbdare. Acuzațiile împotriva Veronicăi și a comportamentului său au predominat:

Valerica: Această doamnă a aruncat ce are în suflet… Nu este corect, italienii, dacă te comporți bine, îți dau și sufletul, merită respectați pentru că îți dau încrederea lor da a lăsa părinții, copiii, pe mâna noastră. Pentru una tragem toate…

Maria: Doamna aceasta avea nevoie de un tratamenut psihiatric, nu era în măsură să facă asistență unei bătrâne!

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Elena: Din cauza la câte una din astea se uită rău italienii la toate româncele! Uite așa pierdem încredere și în consecință locuri de muncă.
Dacă nu erai în stare mai bine stăteai acasă femeie… acum e mai bine la pușcărie!??

Daniela: Din păcate sunt și astfel de persoane, iar di cauza câtorva de genul ăsta, pierdem toate, este greu de crezut că se întamplă și au loc astfel de comportamente.
Știu foarte bine, viața de badantă nu este ușoara deloc, nervii la un moment dat pot ceda, cred că fiecare din noi care am lucrat știm foarte bine asta și mai cred că fiecare dintre noi ne știm și ne cunoaștem limitele, de aceea îndrăznesc să spun că cel mai bine și mai corect este ca fiecare dintre noi, când ajunge în aceea faza, de extenuare nervoasă, să ia o pauză sau pur și simplu să nu mai practice această meserie.
Nu vorbesc din auzite, este experiența mea personală.

Maria M: Îngrozitor, am întors capul, nu puteam nici să privesc, așa ceva nu se face, dacă cineva s-ar fi comportat cu mama ei în acest fel? Dacă simțea că nu poate face meseria de badantă trebuia să plece, acum să răspundă în fața legii pentru faptele ei murdare!

Sunt sute de mii de femei românce care în Italia fac munca de îngrijitoare la domiciliu iar cea mai mare parte dintre ele sunt persoane oneste, responsabile, care se dedică trup dar și suflet persoanelor pe care le asistă. Uneori, însă, este de ajuns un caz ca al Veronicăi, ca să discrediteze tot respectul și încrederea de care au dreptul să se bucure „badantele” românce din Italia.

Vă reamintim că persoanele care au nevoie de îngrijire sunt persoane cu o vârstă înaintată, uneori victime ale bolilor, vătămării corporale sau altor stări fizice ori psihice deplorabile. De aceea ar fi indicat ca persoana ce practică ocupaţia de îngrijitor la domiciliu să fie:

  • orientată spre acţiune (să aibă iniţiativă);
  • capabilă să efectueze timp îndelungat aceleaşi sarcini;
  • sociabilă (capacitate de integrare);
  • implicată (interesat sa interacţioneze);
  • serioasă (grijă, atenţie deosebită);
  • răbdătoare, calmă, îngăduitoare, înţelegătoare;
  • afectivă (sensibilă la problemele vârstnicilor);
  • empatică (să se poată transpune într-o anume situaţie);
  • rezistentă din punct de vedere fizic, dar şi psihic;
  • expansivă (bune abilităţi de comunicare cu persoana asistată);
  • volubilă (uşurință în exprimare).

Nu sunt obligatorii dar deținerea acestor calități ajută mult persoana care intenționează să lucreze cu bătrâni  sau cu persoane dizabile.

Despre cazul Veronicăi Moroșan puteți citi aici.