Italia: Conflicte la Mondragone după ce câțiva cetățeni străini au părăsit zona roșie. Mașina unui român incendiată

Scene de violență la Mondragone, în provincia Caserta din sudul Italiei, unde în urmă cu câteva zile a fost descoperit un focar de infecție, iar autoritățile locale au impus măsura de carantină pentru câteva blocuri locuite în mare parte de cetățeni bulgari și români.  Ambasada României în Italia a anunțat ieri că în complexul pentru care a fost instituită măsura carantinei locuiesc 14 cetățeni români.

Potrivit ziarului Il Giorno, violențele au început după ce un grup de cetățeni bulgari care sunt rezidenți în blocurile izolate a ieșit din zona roșie de carantină și, odată prinși de forțele de ordine, unii dintre ei au fugit pentru a evita identificarea. Totodată, în cursul zilei de ieri, zeci de cetățeni străini au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor aplicate, cerând să fie lăsați să se întoarcă la muncă. Majoritatea dintre ei sunt lucrători în agricultură.

De cealaltă parte, însă, au ieșit în stradă și localnicii din Mondragone, care le reproșau bulgarilor că au încălcat zona de carantină. Unii manifestanți italieni au început, de asemenea, să forțeze intrarea în zona roșie pentru a recurge la violență împotrivă cetățenilor străini, dar au fost opriți de forțele de ordine. Un bărbat de origine bulgară a aruncat un scaun de pe balcon, iar italienii au răspuns aruncând cu pietre și spărgând geamurile mașinilor care aparțin cetățenilor bulgari.

„Trebuie să-i luați cu bastoanele. De ce i-ați lăsat să-și bată joc de voi în toți anii ăștia? Expediați-i de aici pe bulgari sau o facem noi”, au amenințat câțiva italieni din Mondragone.

În această dimineață de vineri, 26 iunie, 200 de protestatari din localitate au înconjurat clădirea primăriei cerând „să se mențină o atitudine dură (față de bulgari – n.r.) fără să se îngrijoreze că vor fi considerați justițiari și, cu atât mai puțin, că vor fi etichetați drept rasiști”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În jurul orei 2:00 din această noapte, pompierii au fost solicitați să intervină pe viale Margherita din localitate, în zona roșie, pentru a stinge un incendiu provocat în mod intenționat asupra unei furgonete. La scurt timp după aceea, un alt incendiu a avut loc pe via Collodi, de această dată fiind vorba de o furgonetă care aparține unui cetățean român.

Localnicii le reproșează în același timp și instituțiilor locale situația actuală din Mondragone: „Rușine, să vă fie rușine! Și-au bătut joc de tot orașul, doar la Mondragone au îndrăznit să încalce zona roșie. Luați măsuri sau lăsați-ne pe noi să ne ocupăm, voi întoarceți capul în altă parte”, au strigat în stradă protestatarii.

@rotalianul