Italia: modalitățile prin care românii își pot duce mașinile în țară fără să primească amendă și sechestru pe autovehicul

Românii din Italia și-au manifestat nemulțumirea în ultimele zile față de modificările Codului rutier care interzic persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Presa italiană a relatat cazuri în care șoferi având mașini cu numere de înmatriculare românești au fost opriți de poliție și sancționați. „Mi-au sechestrat pe loc mașina”, scrie o româncă din Calabria pe pagina Facebook a Ambasadei României în Italia.

Conform noilor prevederi, dacă se plătește minim 30% din valoarea amenzii este pus sechestru pe autovehicul, dar șoferul rămâne în posesia mașinii pe care o poate duce într-un loc privat, într-un garaj, curte sau altă locație, alta decât un loc public, până la repatrierea ei. Dacă șoferul amendat nu plătește pe loc valoarea minimă stabilită, mașina îi este oprită de organele de control și transportată într-un depozit până la plata amenzii.

Care sunt posibilitățile pe care le au la dispoziție în situația actuală cetățenii români rezidenți în Italia de mai mult de 60 de zile cu mașini înmatriculate în România?

Ceea ce pot face românii rezidenți în Italia de mai mult de 60 de zile, cu mașini înmatriculate în România este ori să înmatriculeze autovehiculul în Italia, ori să ceară de la biroul de Înmatriculări (Motorizzazione) numere provizorii pentru a-l putea duce în țara de origine.

Cererea pentru numere provizorii se face doar de proprietarul mașinii, nu de persoana care are procură sau contract de comodat. Soluționarea cererii poate dura mai mult timp iar numerele provizorii sunt valabile doar pe teritoriul Italiei, Statul italian nu își asumă nicio răspundere în afara granițelor sale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cea mai simplă și rapidă posibilitate de dus mașina în România este ca aceasta să fie condusă pe teritoriul Italiei de o persoană care nu este rezidentă de mai mult de 60
de zile pe teritoriul acestei țări”, a declarat Massimo Ancillotti, vice-comandantul Poliției rutiere din Roma, în cadrul dezbaterii care a avut loc la sediul Ambasadei României din Italia, luni, 17 decembrie.

Înregistrarea integrală a întâlnirii dintre reprezentanții Poliției rutiere italiene și cei ai comunității românești din Italia o puteți urmări aici.

Distribuie acest articol