Italia: Declarația pe propria răspundere obligatorie pentru orice deplasare în zilele de 3, 4 și 5 aprilie

În urma deciziei guvernului italian de a declara toate regiunile din Italia ca fiind Zone Roșii, declarația pe propria răspundere („autocertificazione” denumită de italieni) a devenit obligatorie pentru orice deplasare în afara locuinței proprii în zilele de 3, 4 și 5 aprilie 2021, când se sărbătorește Paștele Catolic. De unde o puteți descărca și ce alte restricții sunt impuse în aceste trei zile, aflați în rândurile de mai jos.

Trebuie să aveți declarația pe propria răspundere la dumneavoastră oriunde mergeți în următoarele trei zile

Dacă aveți nevoie să părăsiți locuința în zilele de 3, 4 și 5 aprilie, va trebui să aveți la dumneavoastră declarația pe propria răspundere mereu. Documentul va fi completat cu datele dumneavoastră personale, precum și cu motivul pentru care vă deplasați.

Va fi nevoie, de asemenea, să specificați și adresa punctului din care ați început deplasarea, adresa de destinație și alte precizări, dacă este cazul, referitor la deplasare.

Pentru a descărca aplicația în format PDF și a scoate-o ulterior la imprimantă, dați click pe următorul link: https://www.rotalianul.com/wp-content/uploads/2021/04/nuova_autodichiarazione_ottobre_2020.pdf.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Putem călători din Italia spre altă țară în aceste trei zile?

Da. Normele în vigoare nu interzic călătoriile spre alte țări, chiar dacă ne aflăm în Zona Roșie, cu condiția ca țara de destinație să facă parte din Lista C emisă de guvernul italian, listă în care se află și România. Mai exact, acestea sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, țări Olanda, Polonia , Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveția, Andorra, Principatul Monaco.

Cu toate acestea, țineți cont că, în conformitate cu ultimele măsuri impuse de guvernul condus de Mario Draghi, este obligatorie prezentarea unui test COVID cu rezultat negativ la plecare și la sosire, precum și carantină timp de 5 zile, plus un alt test negativ după această perioadă. Este posibil, totodată, ca în țara de destinație să fie impuse și alte restricții, de aceea vă sfătuim să vă informați bine înainte de plecare.

Momentan, măsura este în vigoare doar până la data de 6 aprilie 2021, dar există posibilitatea ca autoritățile italiene să o extindă până la 30 aprilie, conform unor surse locale de presă.

Deplasările în afara localității de domiciliu și a regiunii

Având în vedere că în zilele de 3, 4 și 5 aprilie 2021, toate regiunile italiene sunt incluse în Zona Roșie, deplasările dintr-o regiune în alta sunt strict interzise fără un motiv întemeiat (muncă, urgență, problem de sănătate, etc). În plus, este interzisă și deplasarea dintr-o localitate în alta dacă nu există un motiv întemeiat.

Este permisă, însă, deplasarea între localități și regiuni pentru întoarcerea la reședință, domiciliu sau locuința obișnuită. De exemplu, persoanele care, din motive de muncă, locuiesc într-o localitate diferită de cea în care au reședința sau domiciliul, ori diferită de cea a partenerului de viață, se pot deplasa (specificând asta în declarația pe propria răspundere) spre acea locuință.

De asemenea, este permisă deplasarea într-o altă localitate și pentru a face cumpărături de primă necesitate, dacă în localitatea de domiciliu nu sunt deschise magazinele sau dacă magazinele din alte localități au prețuri mai avantajoase. Și în acest caz trebuie specificat clar, în declarația pe propria răspundere, motivul deplasării.

Permisă o vizită pe zi la rude sau prieteni

Tot în aceste trei zile de sărbătoare din Italia, guvernul permite cetățenilor deplasarea la rude sau prieteni pentru a lua masa împreună, dar numai o dată pe zi. Orarul în care această vizită poate fi efectuată este între 5:00 dimineața și 22:00, iar numărul maxim de persoane adulte permis pentru astfel de deplasări este de doi, plus copiii, dacă sunt minori, informează Il Sole 24 Ore.

Masa la restaurant este interzisă în aceste trei zile, dar pot fi făcute comenzi cu ridicare personală sau livrare la domiciliu până la ora 22:00. Sunt interzise, de asemenea, picnicurile și grătarele în afara locuinței.