Italia: Îngrijitoare pentru cuplu de bătrâni, salariul trebuie să fie dublu?

Dacă soțul și soția în vârstă trăiesc împreună, aceștia pot fi ajutați și îngrijiți de o singură îngrijitoare pentru ambii? Care sunt regulile pentru cadrul contractual și salariul în aceste cazuri? Cu alte cuvinte, îngrijitorul unui cuplu în vârstă are dreptul la o majorare a salariului?

Retribuția îngrijitoarei se calculează conform orelor de serviciu, nu la numărul de persoane asistate

Plata salariatului îngrijitoarei se calculează în funcție de orele de serviciu și de sarcinile efectuate (precum și de nivelul de instruire a îngrijitoarei în caz de asistență profesională) și nu de numărul de persoane îngrijite. Salariul nu poate fi calculat în funcție de numărul de persoane asistate, că este vorba de una sau două. Nu există nici o bază legală care să justifice o cerere de mărire a salariului în acest sens, informează Investire Oggi.

Numărul de persoane care urmează să fie asistate va apărea în contractul de muncă și este necesar să se țină seama de efortul mai mare pe care îl necesită asistența unui cuplu în vârstă, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Acesta este motivul pentru care familiile oferă deseori un plus suplimentar pentru a satisface nevoile îngrijitoarei care altfel ar fi în mod evident motivată să caute un loc de muncă în serviciul unei singure persoane.

În ceea ce privește cadrul contractual, trebuie amintit că cele două persoane care au nevoie de asistență nu pot avea același nivel de dependență față de îngrijitoare. De exemplu, să presupunem că unul dintre cei doi este invalid, dependent de îngrijitoare și celălalt nu este. În acest caz, salariul va trebui să fie calculat în considerare cu condițiile persoanei care necesită cel mai mare angajament și va fi necesar să se stipuleze un contract de asistență pentru o persoană invalidă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Principalele prevederi ale Contractului Colectiv de Muncă al lucrătorilor casnici din Italia le puteți citi aici.