Italia: „Mărțișor călător”, eveniment organizat de comunitatea românească din Arcore și Liceul Unirea din Brașov

Comunitatea românească din Arcore și parohia ortodoxă au organizat duminică, 26 februarie 2023, a treia ediție a evenimentului dedicat mărțișorului, organizat împreună cu Liceul Unirea din Brașov în cadrul proiectului școlar „Mărțișor călător” spre bucuria celor mici dar și a celor mari, participanți din cadrul comunității românești din Arcore și nu numai.

Ideea acestui parteneriat a venit din partea Liceului Unirea din Brașov „ca un semn al bucuriei și regăsirii sufletești, date de respectul pentru celălalt și pentru valorile culturale și tradiționale împărtășite”, așa cum se subliniază în obiectivele proiectului educativ, la care au aderat mai multe clase ale acestei școli, la îndrumarea profesoarei Maria Cecilia Șoșu, o activă promotoare a tradițiilor românești și legăturii cu românii din Italia.

Proiectul a constat în oferirea unui număr de 700 de mărțișoare comunității de români din Arcore, Monza și Milano, primite cu multă bucurie de cei mici dar și de cei mari, nu doar ca un semn al venirii primăverii ci și ca un semn al bucuriei legăturii care s-a creat între românii de aici și cei de acasă, cu elevii și tinerii din Brașov care și-au manifestat această dorință.

Nu doar mărțișoarele oferite dar și Antologia de primăvară „Mărțișor călător”, care cuprinde poezii legate de tema primăverii din creația unor mari poeți români, a fost apreciată de cei prezenți.

Proiectul educativ „Mărțișor călător” este și o formă de dialog intercultural, prin colaborarea cu „Centro Giovani e Poesia” din Triuggio, partener la acest eveniment.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tot ieri, după Sf. Liturghie, copiii și părinții prezenți au participat la un atelier de confecționat mărțișoare, menit să-i apropie pe copii de tradiția mărțișorului, atelier organizat sub îndrumarea artistului plastic Lavinia Rotocol și înscris în cadrul manifestării „Primăvara în alb și roșu”, organizată la Milano de comunitatea de români, bulgari și români din Republica Moldova.

Obiceiul mărțișorului, răspândit pe tot teritoriul României, este practicat și în alte zone est-europene (Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova) și a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural European Imaterial al Umanității.

Distribuie acest articol