Italia: Nouă persoane anchetate pentru decesul lui Nicolae, căzut prin acoperișul unei clădiri

Nicolae Calofir, în vârstă de 53 de ani, era un antreprenor român stabilit în Italia și avea o firmă de construcții în regiunea Toscana. În data de 18 septembrie 2019, conaționalul nostru a decedat în urma unei căzături de la o înălțime de peste 5 metri, de pe acoperișul unei clădiri pe care-l inspecta în previziunea efectuării unor lucrări de reparații.

Nicolae Calofir, 53 de ani. Sursa foto: Il Tirreno

Tragedia a avut loc pe via Pieraccioli din zona Galciana a localității Prato unde este situată o clădire închiriată de câțiva antreprenori chinezi care confecționează îmbrăcăminte. Nicolae se afla pe acoperișul clădirii respective atunci când a călcat pe o lucarnă de plastic (geam pentru iluminare plasat pe acoperiș) care a cedat sub greutatea sa și l-a făcut să cadă de la o înălțime de peste 5 metri. Încercările personalului medical de pe ambulanță de a-l resuscita pe conaționalul nostru au fost inutile, impactul cu solul i-a luat viața pe loc.

Lucarna prin care conaționalul nostru a căzut

La fața locului s-au prezentat atât ajutoarele medicale de pe ambulanță, care din nefericire nu au putut face altceva decât să constate decesul, cât și carabinierii, inspectorii de la prevenirea accidentelor de muncă din cadrul ASL Toscana Centro, precum și procurorul Laura Canovai din Prato. În urma investigațiilor inițiale din partea anchetatorilor, nouă persoane, dintre care doi cetățeni români și șapte cetățeni italieni, au fost puse sub anchetă cu acuzația de omor din culpă pentru decesul lui Nicolae Calofir.

Cei doi români se aflau alături de victimă în momentul căderii, iar cei șapte italieni sunt atât proprietarii clădirii, cât și cei care l-au angajat pe Nicolae să execute reparațiile. Inspectorii de la ASL vor stabili cu certitudine dacă au fost respectate normele de siguranță la locul de muncă, dar este evident deja că românul nostru nu avea niciun sistem de siguranță care să prevină o astfel de tragedie.

Conform profilului său Facebook, Nicolae Calofir era originar din Giurgiu, unde a studiat la Grupul Școlar Dimitrie Bolintineanu, apoi a trăit la București și în cele din urmă a ajuns să emigreze în Italia, stabilindu-se la Pistoia. Conaționalul nostru era soț, tată și bunicul a doi nepoței cu vârsta sub doi ani care abia au reușit să-l cunoască. Este plâns și regretat atât de familie, cât și de cei care l-au cunoscut.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Dumnezeu să te odihnească în pace, vărule ! Îmi pare nespus de rău, cât erai de fericit alături de nepoțeii tăi”, scrie verișoara lui Nicolae, Adriana.

„Păcat… cuvintele acum nu mai ai valoare… îmi pare rău, era prea tânăr prietenul nostru… Sincere condoleanțe sotiei și fetei sale”, scrie și Stela, o prietenă.

@rotalianul