Italia: Patru medalii câștigate de sportivii români la Campionatul European de lupte de la Roma

Luptătorii români care au participat la Campionatul European de Lupte de la Roma s-au întors în țară cu patru medalii la toate cele trei stiluri: greco-romane, medalie de aur – Alin Alexuc-Ciurariu, lupte libere, medalie de argint pentru Albert Saritov și bronz câștigat de Nikolai Okhlopkov, precum și la proba feminină medalia de argint obținută de sportiva Cătălina Axente.

Dincolo de rezultatele foarte bune ale sportivilor români, pentru prima oară la o competiție majoră România, s-a prezentat la Roma și cu 4 arbitri delegați de United World Wrestling (UWW): Marius Cimpoeru, Gyarmati Ferenc, Marius Olaru și Celestin Pavelescu, scrie Ambasada României în Italia pe pagina de Facebook unde îi felicită pe sportivii români.

Cătălina Axente are 25 de ani și a reuşit la Roma cea mai mare performanţă de până acum din carieră, câştigând medalia de bronz, în limitele categoriei 72 kg, la Campionatele Europene de lupte (seniori).

Cătălina a fost singura româncă din concursul feminin ajunsă printre medaliate, după ce Kriszta Incze şi Suzanna Georgiana Şeicariu au pierdut meciurile pentru medalia de bronz, iar vicecampioana mondială Alina Vuc a fost învinsă în sferturile de finală.

Performanţa reuşită de Cătălina Axente este una de excepţie, în contextul în care a avut o accidentare gravă la genunchi (ligamente) şi a fost operată în decembrie 2018, astfel că aproape toată prima jumătate a anului trecut a fost în perioada de recuperare, scrie Viața Liberă. A revenit foarte repede la un nivel foarte înalt, în vara anului trecut devenind campioană naţională la seniori.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Performanţa de acum, de la Roma, nu a fost deloc o surpriză pentru antrenorul ei de la club, Dumitru Buleandră. „Cu două săptămâni înaintea competiţiei, am fost la Poiana Braşov, unde era lotul naţional în cantonament, pentru a afla direct de la sursă, de la antrenorul lotului, cum se descurcă. Era sigur că poate ajunge la medalie, la cât de serioasă şi muncitoare este în pregătire.”

Dumitru Buleandră este de părere că traseul spre Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo este extrem de dificil.

„Deşi pare greu de crezut, Campionatul European nu a fost inclus în categoria celor de calificare pentru Jocurile Olimpice. Vor urma două turnee extrem de puternice, în următoarele două luni, în Ungaria şi în Turcia. Trebuie să termine pe primul loc la unul din cele două. Calificările pe zona europeană sunt atât de grele, încât cine ajunge la Tokyo din Europa e favorit la medalie olimpică”, a precizat antrenorul român.