Pandemia de coronavirus care a lovit întreg mapamondul în acest an a afectat foarte multe persoane, atât din punct de vedere sanitar, cât și economic. În Italia, printre cei mai afectați se numără și lucrătorii străini, așa cum arată noul Raport Statistic privind Imigrarea (Dossier Statistico Immigrazione 2020) publicat de Centrul pentru Studii și Cercetări IDOS în colaborare cu Centrul pentru Studii Confronti.
Același raport arată, de asemenea, că și în acest an comunitatea românească este cea mai numeroasă dintre cele străine din Italia, cu peste 1,2 milioane de rezidenți în această țară, urmată apoi de albanezi – circa 440.000 și marocani – peste 432.000.
Potrivit acestor date recente, pandemia COVID-19 a dus, pe de o parte, la o creștere considerabilă a numărului de lucrători străini exploatați în agricultură în Italia, cu salarii cu mult sub limita impusă de lege și fără forme legale, iar pe de altă parte a dus la pierderea a aproape 13.000 de locuri de muncă în rândul asistenților familiali străini – îngrijitoare, menajere și bone.
«COVID a fost reprezentarea inegalităților stratificate de-a lungul timpului, dar și o nouă răsucire a drepturilor imigranților», a afirmat Marco Omizzolo, sociolog de cercetare la Eurispes , expert în imigrație și autor al unui capitol din Raportul privind Exploatarea Străinilor în Agricultură.
«În timpul pandemiei, a existat o creștere de 15-20% a imigranților exploatați în mediul rural de la noi, aproximativ 40-45 de mii de oameni care au văzut o micșorare a salariilor pe oră de la 4,50 euro la 3 euro. În plus, orele de lucru au crescut (între 8 și 15 ore pe zi, dintre care multe nu sunt înregistrate) și am avut zeci de noi răniți, fără ca lucrătorilor imigranți să li se asigure dispozitive de protecție a sănătății», precizează sociologul italian.
În Pontino, o zonă din Lazio denumită astfel, «16 muncitori indieni au decis să-și ia viața din cauza condițiilor severe de exploatare. Atâta timp cât avem ghetouri, răspândite în toată Italia, nu ne vom putea numi civilizați, democrați și avansați», a mai adăugat Omizzolo.
Aceleași date din raportul menționat mai sus arată că pandemia de coronavirus a dus și la pierderea a 12.950 de locuri de muncă în rândul lucrătorilor casnici. Și asta numai între lunile martie și iunie din acest an. Cu toate acestea, forța de muncă străină – în special în sectoarele în care nu este nevoie de calificare, iar eforturile fizice și psihice sunt printre cele mai mari – este la mare căutare în Italia
«De fapt, continuă să se aplice un model de segregare profesională în toată regula, prin care forța de muncă străină este canalizată în mod rigid și ținută sub presiune chiar și după decenii de servicii și de ședere în Italia, la cele mai scăzute niveluri de profesii, pe așa-numita piață subordonată a muncii. O piață în care, departe de a concura sau de a fura locurile de muncă ale italienilor, străinii prestează munci mai puțin căutate și mai precare, mai laborioase, mai puțin plătite, mai riscante pentru sănătate și mai descalificate (chiar și din punct de vedere social). Acest lucru este demonstrat de faptul că până la două treimi din lucrătorii străini sunt angajați în profesii cu guler albastru sau cu calificare scăzută (hamali, transportatori, curățători, chelneri, bucătari, lucrători în agricultură, asistenți domestici și personali, etc.) și o treime dintre ei sunt, prin urmare, supra-educați. Adică au competențe profesionale sau calificări de formare superioare muncii pe care o desfășoară în Italia, în dezavantajul lor, precum și al țesutului economic și productiv național, care ar obține beneficii strategice din ce în ce mai vitale dacă ar planifica și ar valoriza mai bine contribuția la ocuparea forței de muncă și la producție a imigranților. Cu atât mai mult în această fază de criză în care Covid a încetinit de fapt tendința expansivă a afacerilor imigranților, care – chiar și în contrast cu tendința afacerilor italiene – nu a experimentat nicio scădere, nici măcar în timpul crizei din 2007-2008», a declarat Luca Di Sciullo, președintele IDOS, în cadrul prezentării de astăzi a Raportului Statistic privind Imigrarea.
«Adevărul este că, așa cum am spus la început, vrem să ținem străinii la distanță, nu vrem să îi întâlnim, îi vrem invizibili», a mai adăugat Di Sciullo, într-o notă critică față de poporul italian.