Italia: Un român primea „Reddito di cittadinanza” și lucra la negru în același timp, riscă până la 6 ani de închisoare

Un cetățean român care primea de la statul italian ajutorul social numit „Reddito di cittadinza” (venit de cetățenie) riscă să petreacă până la 6 ani în închisoare după ce a fost prins că lucra la negru în ciuda faptului că beneficia de această subvenție.

Potrivit ziarului Il Messaggero, un control efectuat de Garda de Finanțe italiană în localitatea Gubbio din provincia Perugia a scos la iveală că 80 de muncitori din sectorul hotelier și de catering lucrau fără formele legale care se cuvin, din care 65 complet „la negru”. Mai mult, trei dintre aceștia primeau și ajutor social de la stat sub formă de șomaj sau venit de cetățenie.

Printre cei trei lucrători se numără și un cetățean român care primea venitul de cetățenie de la statul italian, acordat persoanelor sau familiilor fără niciun venit ori cu un venit foarte mic. Dar conaționalul nostru lucra la negru în timp ce primea această subvenție, iar legea prevede o pedeapsă de până la 6 ani de închisoare, gestul său fiind considerat drept fraudă în dauna statului italian.

„Oricine depune declarații sau documente false ori certifică lucruri care nu sunt adevărate sau omite informațiile cuvenite este pedepsit cu închisoare de la doi la șase ani. Pe de altă parte, închisoarea de la unu la trei ani este prevăzută în cazurile în care anunțarea autorităților competente despre modificările de venituri sau active este omisă, precum și alte informații cuvenite și relevante în scopul revocării sau reducerii prestației. În ambele cazuri, pierderea prestației este prevăzută cu efect retroactiv și returnarea sumei primite în mod necuvenit”, se precizează pe site-ul oficial al Guvernului italian dedicat pentru „Reddito di cittadinanza”.

Proprietarul structurii turistice unde conaționalul nostru lucra riscă în schimb o amendă de peste 12.000 de euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI