Italia: serviciile secrete despre actele de terorism: „Pentru Italia riscul este din ce în ce mai concret”

Conform serviciilor secrete din Italia, citate de ziarul online Il Messaggero, riscul ca unii teroriști radicalizați pe teritoriul Italiei să dea curs unor atacuri teroriste în această țară este tot mai mare. Confirmarea vine odată cu raportul anual al serviciilor secrete italiene prezentat luni, 27 februarie 2017, în Parlamentul italian, care vorbește de o expunere pronunțată a Italiei la provocările reprezentate de terorismul jihadist.

Premierul italian, Paolo Gentiloni, a ținut o conferință de presă pe această temă, însoțit de directorul DIS (Dipartimento delle Informazioni per la Sicurezza), în care a prezentat raportul serviciilor secrete italiene. Acesta a ținut să sublinieze că Italia este expusă riscului unor atacuri teroriste de mult timp, însă, „anul 2017 ar putea fi anul învingerii în câmp deschis a Statului Islamic”, a adăugat Gentiloni.

În raportul DIS se vorbește foarte mult despre teroriștii racolați și instruiți pe teritoriul Italiei, făcându-se referire la susținătorii Statului Islamic care se află în Italia și care își dedică timpul pentru „activități de auto-îndoctrinare și antrenament cu ajutorul manualelor on-line, implicați în activități de prozelitism în favoarea Statului Islamic și care au declarat intenția de a ajunge pe teritoriul Califatului”.

Însă, din cauza dificultăților tot mai mari de a ajunge în acea zonă, aceste persoane care au fost racolate pe teritoriul italian de către Statul Islamic, ar putea decide să nu mai plece și să organizeze atentate chiar în Italia, serviciile secrete dând în acest sens drept exemplu cazul unui cetățean străin care a plecat din Italia în anul 2015 spre Califat și care a cerut anumitor radicali jihadiști rămași pe teritoriul italian să nu se îndrepte spre Siria sau Irak, ci să acționeze în Italia.

„Unii dintre acești radicali decid să nu mai plece din cauza obstacolelor tot mai mari care-i împiedică să ajungă pe scena siriano-irakiană, fiind determinați, în schimb, să îndeplinească Jihadul pe teritoriul Italian”, spun serviciile secrete.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În perspectiva unui refuz al luptătorilor jihadiști de a mai părăsi teritoriul italian, este posibil ca riscul unor atacuri teroriste în Italia să fie mărit”, s-a mai scris în raport.

De asemenea, mai subliniază raportul agenților secreți, având în vedere propaganda presantă de intimidare a jihadiștilor îndreptată către Italia, cu imagini în care sunt arătate monumentele italiene sau chiar și Papa în perspectiva unui atac terorist, se confirmă că tema dominantă a acestor mesaje ar fi „o viitoare cucerire a Romei” din partea teroriștilor.

Anis Amri – teroristul de la Târgul de Crăciun din Berlin

În raportul anual al celor de la DIS se mai vorbește și despre alte tipuri de atacuri, cum ar fi atacuri cu arme chimice, bateriologice, radiologice sau nucleare, dar și despre Italia ca o cale de scăpare a militanților jihadiști care sunt prezenți în Libia sau care provin din zonele de criză. În plus, Italia ar putea fi pentru radicalii jihadiști „o bază pentru activități oculte de propagandă, prozelitism și aprovizionare logistică, precum și o cale de întoarcere sau un adăpost pentru teroriștii implicați în atentate în alte țări, cum s-a întâmplat, de altfel, în cazul teroristului de la Berlin, Anis Amri”.

Cu toate acestea, agenții secreți țin să precizeze că în Italia aceste atacuri au fost prevenite cu succes, așa cum o demonstrează desfășurarea fără urmări neplăcute a unor evenimente la scară internațională, cum ar fi Expo sau Giubileo della Misericordia.

Distribuie acest articol