Italia: Tabără de vară în limba română. „Mulți părinți încă lucrează și nu au cu cine lăsa copiii”

În perioada 13-20 iulie 2023, la Villa Fornarola din localitatea Pavona de lângă Roma, s-a desfășurat Tabăra gratuită de limba română organizată de Asociația „Villaggio Romeno”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar General Mureș și Asociația „Spirit Românesc” Roma.

Au participat aproape 100 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani și cadre didactice din zona Lazio și din județul Mureș. În ultima zi a fost organizat un spectacol de sfârșit de tabără, la care au intervenit reprezentanți ai Ambasadei României în Italia, alături de numeroși părinți și prieteni ai copiilor. 

Timp de 8 zile, participanții s-au bucurat de un program bogat, care a cuprins o excursie la Roma pentru a vizita cele mai cunoscute obiective turistice, o drumeție la lacul de la Castel Gandolfo, ateliere de teatru și desen, activități sportive în aer liber, momente de relax în piscină. De asemenea, copiii și adolescenții au avut ocazia să participe la un curs de bucătărie susținut de Chef Constantin Eremia. 

362266263_773473658115406_6266151183760515773_n
Foto: Facebook/Villaggio Romeno

Activitățile s-au desfășurat în limba română, iar participanții au interacționat cu colegii lor din România, cu care au schimbat idei și experiențe, îmbogățindu-și reciproc bagajul de cunoștințe. Copiii au descoperit astfel că a avea un prieten dintr-o altă țară, mai ales când rădăcinile sunt comune, poate fi o experiență minunată și educativă. A fost o oportunitate pentru afla lucruri sau obiceiuri comune, dar și diferențele dintre cele două țări, România și Italia. 

Copiii din comunitatea de români din Lazio au demonstrat că legăturile cu România, transmise prin părinți, dar și prin bunici, sunt vii, chiar dacă nu toți vorbesc perfect limba română. Foarte util pentru a-i apropia de cultura și literatura română a fost atelierul de teatru.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Împărțiți pe echipe, copiii au pregătit cinci piese de teatru pornind de la cele mai îndrăgite povești ale copilăriei noastre. Ajutați de formatori și voluntari, participanții au demonstrat că România este mai mult decât granițele ei fizice, ea trăiește și în inimile noastre, oriunde ne-am afla.

362278346_773267981469307_6922267771797376050_n
Foto: Facebook/Villaggio Romeno

Cele mai îndrăgite momente au fost vizita în centrul istoric al Romei și drumeția la lacul de la Castel Gandolfo. La Roma, participanții la tabără au descoperit câteva din monumentele și locurile istorice și fascinante din centrul Romei: Colosseum, Colina Capitolină / Campidoglio, Fori Imperiali și Arcul lui Constantin, pe care sunt amplasate statui monumentale de daci. 

A doua excursie din cadrul taberei a fost organizată în una din cele mai pitorești zone din Lazio și a inclus o drumeție în pădure, la lacul Castel Gandolfo. Aici, tinerii au descoperit fauna și flora specifică regiunii și au admirat peisajul minunat.

361592287_770000978462674_7022258809687576938_n
Foto: Facebook/Villaggio Romeno

Lacul Albano (cunoscut și sub numele de Lacul Castel Gandolfo) se află în apropierea orașului cu același nume, în regiunea Lazio din Italia. Castel Gandolfo este o localitate faimoasă, cunoscută pentru a fi reședința de vară a Papei, și este situată în apropiere de Roma.

- Continuarea după publicitate -

În ultima seară a taberei a fost organizat un spectacol final, în care talentul s-a întâlnit cu entuziasmul și pasiunile copiilor și adolescenților.

Au fost prezenți și au luat cuvântul și reprezentanți ai Ambasadei României în Italia: Ovidiu Pufu, Ministru Consilier și Corina Lefter, responsabil pentru relațiile cu comunitatea de români, care au adus salutul doamnei ambasador Gabriela Dancău și au evidențiat cât este de important pentru copii să păstreze legătura cu originea lor, fiind conștienți în același timp de bogăția pe care o au, cunoscând și o altă țară, cea de adopție.

Spectacolul a cuprins câteva momente muzicale și piesa de teatru „Capra cu trei iezi”, puse în scenă de copiii cu multă măiestrie. Talentul lor actoricesc, corul și interpretarea la pian a pieselor au reușit să trezească emoții în publicul format din părinți și prieteni. Râsete, aplauze și lacrimi de bucurie au fost un premiu și o recunoaștere pentru copii. 

362038915_667732868715702_8574045877236030798_n
Foto: Facebook/Villaggio Romeno

Experiența taberei a amintit participanților că, așa cum spunea și Mihaela Ioja, formator, uneori, cele mai prețioase momente nu sunt cele planificate, ci cele care apar din pasiune și dragoste pentru ceea ce facem și cele din care se nasc prietenii durabile.

„Mulți din participanți provin din familii de români în care părinții lucrează și vor pleca în vacanță abia în luna august. Am vrut să venim în întâmpinarea familiilor, să oferim copiilor momente de vacanță de care cu siguranță își vor aduce aminte cu bucurie”, a declarat Luciana Ludușan, președinta Asociației Villaggio Romeno. 

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20