Italia: Venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza) a fost aprobat de guvern. Suma pe care o vor putea primi beneficiarii

Guvernul italian a aprobat joi, 17 ianuarie, decretul de punere în aplicare privind pensiile la „quota 100” și venitul de cetățenie, Rdc (reddito di cittadinanza).  „Este un pas fundamental în activitatea noastră de guvernare, sunt două măsuri care nu răspund la promisiuni electorale improvizate, ci constituie un proiect de politică social-economică de care acest guvern este mândru”, a declarat premierul Giuseppe Conte citat de Corriere della Sera.

Di Maio a definit în conferința de presă care s-a ținut imediat după ședința guvernului, Venitul de cetățenie ca fiind „legea anti-divan, pentru că nimeni nu va putea abuza de acest venit. Sunt măsuri care se referă la 5 milioane de italieni.”

„Dedic această reformă doamnei Fornero și domnului Monti”, a spus Salvini. „Doamna Fornero se poate pregăti să mai plângă, aceasta este o autostradă deschisă pentru mulți italieni”.

Venitul de cetățenie este o subvenție pentru segmentul de populație care se află sub pragul absolut al sărăciei și care este calculată de ISTAT pentru cei care au venituri mai mici de 780 de euro pe lună. În acest segment, incluși străinii rezidenți de peste 10 ani în peninsulă, există circa 5 milioane de persoane (1.300.000 de familii), 47% în zona de centru și nord a țării și 53% în sud și în insule.

Ce sumă de bani vor primi beneficiarii

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cazul unei persoane singure, suma maximă primită va fi de 780 de euro, dar este o cifră care va fi împărțită în două părți. Suma maximă a venitului ca cetățenie ajunge la 500 de euro. La această sumă se adaugă o sumă de 280 de euro dacă persoana deține un contract de închiriere sau 150 de euro dacă locuiește într-o casă pentru care plătește un credit ipotecar. Doar astfel, suma totală maximă poate ajunge la 780 de euro. În caz contrar, dacă locuiește într-o casă proprietate personală, suma maximă este de 500 de euro. O sumă suplimentară va fi acordată familiilor care au în componență o persoană cu handicap.

Bnii se vor primi lunar pe card iar beneficiarii au obligația să îi cheltuie în decursul lunii respective, dacă nu suma rămasă va fi anulată.

Vor fi cel puțin 164.000 de familii de origine străină care vor beneficia de „reddito di cittadinanza”

Pentru a avea acces la venitul cetățeniei, trebuie să fiți cetățeni italieni (sau europeni) sau cetățeni străini care locuiesc în această  țară de cel puțin 10 ani din care ultimii doi în mod continuu. De asemenea, trebuie să aveți un ISEE mai mic de 9.360 de euro pe an, să nu dețineți o locuință proprietate sau să dețineți una sub o valoare de 30.000 de euro și să nu aveți alte bunuri totale (autoturisme, de exemplu) care să depășească valoarea de 6.000 de euro. Niciun membru al familiei nu trebuie să dețină o mașină înregistrată în ultimele 6 luni de peste 1600cc (250cc pentru motociclete).

Cine va transmite date în mod eronat și va minți pentru a avea acces la venitul cetățeniei va risca o condamnare de 2 până la 6 ani de închisoare și va fi obligat să returneze suma încasată. Pe lângă aceste sancțiuni, îi va fi interzisă solicitarea subvenției pentru următorii 10 ani.

Despre alte prevederi ale Venitului de cetățenie puteți citi aici iar textul integral al legii, în limba italiană, îl puteți consulta aici.