Italia: Venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza) a fost modificat. Obligațiile adăugate de Guvernul italian

Noi modificări la venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza) au fost făcute publice de către vicepremierul și ministrul muncii și al politicilor sociale din Italia, Luigi Di Maio, care asigură că decretul va fi aprobat de Guvern în ședința de joi, 17 ianuarie, informează La Repubblica. Cine nu va accepta după un an prima ofertă de muncă pusă la dispoziție de statul italian va pierde dreptul de a primi această indemnizație, este o nouă obligație adăugată la decret.

Persoanele care vor beneficia de venitul de cetățenie vor trebui să urmeze în mod obligatoriu căi de reintegrare, de reabilitare socială și de muncă, inițiate și puse la dispoziție de centrele de ocupare a forței de muncă. În plus, utilizarea ajutorului economic de către beneficiari va fi condiționată de participarea efectivă la proiecte active de politică a muncii și de acceptare a uneia dintre cele trei propuneri de locuri de muncă care le vor fi oferite beneficiarilor, se arăta inițial în textul emis. Dar, pe lângă obligativitatea de a accepta al treilea loc de muncă pus la dispoziție, se adaugă acum și cea prin care beneficiarul pierde dreptul la venitul de cetățenie dacă după un an de când îl primește nu acceptă prima ofertă de muncă ce îi va fi acordată.

În concluzie, beneficiarul este obligat să accepte:

  • cel puțin al treilea loc de muncă oferit de-a lungul unui an de centrul de ocupare a forței de muncă;
  • obligatoriu primul loc oferit dacă a depășit un an de când primește venitul de cetățenie.

„Companiile care vor angaja pe cei care primesc venitul de cetățenie vor beneficia de scutiri de taxe de până la 18 luni”, a mai amintit ministrul Di Maio.

Prima ofertă a unui loc de muncă primită de un beneficiar se va putea încadra pe o rază de 100 de kilometri de la domiciliul respectivului, în cazul în care oferta de muncă ajunge în decurs de 6 luni limita se extinde la 250 kilometri, dacă depășește mai mult de 6 luni locul de muncă poate fi oriunde pe teritoriul Italiei. Pe de altă parte, există stimulente economice pentru cei care acceptă să se mute, venitul de cetățenie este de fapt prelungit cu trei luni ca o compensație pentru costurile de transfer.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cardul prin care se plătește venitul de cetățenie va permite beneficiarului să efectueze un transfer lunar de bani pentru plata chiriei. De asemenea, cu acest card, cetățeanul va putea plăti cheltuielile pentru transportul public, educație și sănătate.

Noile modificări ale decretului stabilesc și limitele privind retragerile de numerar, care se vor putea efectua astfel:

  • 100 de euro pe lună pentru o singură persoană;
  • 210 de euro pe lună pentru o familie numeroasă.

INPS va înștiința pe cei care sunt în drept de a primi venitul de cetățenie

Se confirmă faptul că INPS va trimite o înștiințare potențialilor beneficiari ai venitului de cetățenie, pentru a-i avertiza că au dreptul de a-l primi. „INPS – se poate citi în proiect – este autorizat să trimită informații direcționate asupra Rdc (reddito di cittadinanza – n.r.) către familiile care, după verificarea valorilor actulului ISEE (indicele economic, n.r.), dovedesc că sunt în drept să beneficieze de acest ajutor din partea statului.

Și cetățenii români rezidenți de cel puțin 10 ani în Italia și cu un venit anual sub 9.360 de euro vor putea beneficia de venitul de cetățenie

Mai multe despre venitul de cetățenie, când se va putea beneficia de bani și în ce condiții puteți afla aici.

Despre ISEE și avantajele pe care ni le oferă puteți citi aici.