Italia: „vitto e alloggio”, valoarea în 2022 a indemnizației de masă și cazare pentru personalul casnic

Articolul 35 din CCNL pentru personalul din domeniul casnic din Italia se referă la indemnizația de cazare și masă pe care angajatorul este obligat să o ofere lucrătoarei în condițiile în care aceasta locuiește 24 de ore din 24 la domiciliul asistatului.

Art.35, alin. 1 specifică: Prin alimentația oferită lucrătoarei, angajatorul trebuie să-i ofere o hrană sănătoasă și suficientă iar mediul de lucru nu trebuie să fie în detrimentul integrității fizice și morale a acesteia.

Art.35 alin.2: Angajatorul este obligat să ofere lucrătoarei un ambient de locuit adecvat pentru a-și proteja intimitatea, demnitatea și confidențialitatea.

Valoarea indemnizației de masă și cazare (vitto e alloggio) variază de la an la an și este redată în tabelul F anexat la CCNL. Valoarea indemnizației/zi de cazare și masă pentru anul 2022 este:

  • Prânz și/sau mic dejun: 2,03 euro;
  • Cină: 2,03 euro;
  • Cazare: 1,75 euro.

Total: 5,81 euro/zi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Indemnizația de masă și cazare la plata concediului, al celui de-al treisprezecelea salariu (tredicesima) și a lichidării (TFR)

Articolul 18 din CCNL la alineatul 7 prevede: Lucrătoarea care beneficiază de cazare și masă are dreptul la compensația acestora pe durata concediului de odihnă, în cazul în care lucrătoarea nu beneficiază pe durata acestei perioade de indemnizația respectivă.

Art. 38 alin.1: (Tredicesima) Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, în luna decembrie, salariatului îi revine un salariu suplimentar, egal cu salariul lunar pe care îl primește și care va include și indemnizația compensatorie pentru cazare și masă.

Art. 40 alin.1: (TFR) În toate cazurile de încetare a contractului de muncă, salariatul are dreptul potrivit Legii nr. 297, pe lângă valoarea salariilor primite pe fiecare an lucrat și la indemnizația de cazare și masă pe anii respectivi.

În concluzie, la plata celui de-al 13-lea salariu şi a concediului trebuie să li se plătească femeilor care lucrează la post fix nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de cazare şi masă (indennità di vitto e alloggio), care anul acesta este de 151,06 euro, (5,81 ori 26 zile lucrătoare). Aceeaşi indemnizaţie trebuie luată în consideraţie şi în calculul lichidării (TFR – Trattamento fine rapporto).

Pentru munca la ore nu există indemnizaţie de cazare și masă. Pentru cei care lucrează cel puţin 6 ore pe zi trebuie să le fie asigurat prânzul sau indemnizaţia de prânz.

Atenție!

Indemnizația de masă și cazare este plătită lucrătorului numai atunci când nu poate fi folosită în cadrul postului de lucru, atunci când este în concediu de odihnă sau concediu medical, în cazul celui de-al treisprezecelea salariu sau al lichidării.

Distribuie acest articol