Un italian însurat cu o româncă a inițiat o acțiune de solidaritate cu refugiații de la vama Siret: „Nu puteam sta fără să fac nimic”

Roberto Gironi, proprietarul restaurantului „Kilometro Zero” din Arezzo (Toscana), care este căsătorit cu o româncă, a decis să organizeze trei mese tip bufet pentru a strânge bani destinați unei asociații ce ajută refugiații ucraineni care intră în România prin vama Siret.

Comunitatea românilor din Arezzo s-a alăturat în masă demersului inițiat de Roberto, cu promisiunea de a aduce mâncare tradițională românească pentru clienții restaurantului, relatează Arezzo Notizie.

„Veștile care vin de la granița cu România sunt sfâșietoare, nu puteam să stau și să nu fac nimic”, mărturisește Roberto. El va servi clienților săi în primele trei zile ale lunii martie mâncăruri speciale, deoarece unul dintre ingredientele principale ale acestora va fi solidaritatea. Cu banii strânși va ajuta refugiații ucraineni de la vama Siret.

Solidaritatea comunității italienilor din Arezzo se unește cu cea a comunității românești și împreună au decis să strângă fonduri pentru refugiații care fug de ororile războiului din Ucraina și caută ospitalitate în România.

„Soția mea este româncă – spune Roberto – și în fiecare zi vorbim cu tatăl său și cu familia ei care locuiește la granița României cu Ucraina, lângă vama Siret. Ne povestesc despre mamele și copiii care vin din zonele de război: singuri, speriați, despărțiți de soți, tați și băieții mai mari care au rămas acasă prin alegere voluntară sau pentru că au fost obligați. Au nevoie de ajutor, imediat.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Familii destrămate fără voia lor, minori care au nevoie de asistență medicală, copii foarte mici care au nevoie de la hrană specială pentru bebeluși, până la scutece. La granița dintre Ucraina și România este o procesiune lungă și jalnică de oameni în căutarea speranței.

Acolo sunt scene pe care Roberto (după cum singur povestește într-o postare pe Facebook) le văzuse deja în 1992 când, ca soldat, participase la misiunea Pellicano din Albania. Scene greu de șters din memorie și amintiri care revin la suprafață acum, după vizionarea reportajelor posturilor de televiziune care povestesc războiul actual din Ucraina.

„Așa că am hotărât, în felul meu modest, împreună cu soția și fiica mea, că pot face și eu ceva. Ce? Trei seri de mese tip bufet la prețul de 15 euro. Toți banii încasați vor fi donați unei asociații care se ocupă cu primirea refugiaților în România la punctul de graniță Siret. Socrii mei iau contact chiar acum cu primăriile și asociațiile din zonă, pentru a identifica destinatarul potrivit”.

Ideea a cucerit imediat comunitatea românească din Arezzo care a răspuns într-o manieră extraordinară: „Au decis să susțină această inițiativă, oferindu-se să aducă preparate și mâncăruri tradiționale românești, pentru meniurile serilor care vor avea loc pe 1, 2 și 3 martie”, precizează Roberto.

În același timp, rezervările deja au început să sosească: „Odată ce fondurile s-au strâns – explică Roberto – poate voi merge și eu în România și apoi îi voi anunța pe toți cei care au cooperat, cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii”.

Distribuie acest articol