Italian, proprietar de restaurant: „Ofer 1600 de euro pe lună, dar nu găsesc personal pentru sezonul de vară”

Mauro Evangelista, proprietarul unui restaurant din faimoasa stațiune turistică Portofino, regiunea Liguria, se plânge că nu găsește lucrători sezonieri pentru vara anului 2024.

„Nu cred că este o problemă financiară, aici salariul este de aproximativ 1600 de euro net, apoi există și al 13-lea salariu, lichidarea și, în plus, bacșișurile care contează mult, dar tinerii nu mai vor să lucreze seara”, a spus antreprenorul italian conform La Repubblica.

Portofino este o destinație turistică preferată de britanici, germani, japonezi și alți turiști proveniți din întreaga lume, atrași de peisajul de excepție, vegetația luxuriantă și arhitectura rafinată.

În acest an, Mauro Evangelista, antreprenor în sectorul enogastronomic, este proprietarul restaurantului Portofino Bistrot, situat într-o poziție de invidiat, pe strada „Calata Marconi”, la câțiva metri de centrul localității.

El este îngrijorat pentru sezonul care se apropie, deoarece întâmpină probleme de personal din cauza programului, la restaurant fiind deschis până noaptea târziu, inclusiv la sfârșit de săptămână:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Odată, primăvara, primeam în medie trei sau patru CV-uri pe zi de la tineri care voiau să vină să lucreze la localul nostru. Unii erau tineri calificați, alții mai puțin, citeam și selectam, luam pe cei mai buni; acum nu mai este așa”, a spus Mauro.

„Tinerii de azi nu sunt atrași de acest job, probabil le complică prea mult viața, vor să fie liberi seara și în timpul weekendului; odată nu era așa.

Dacă nu mă înșel, conform datelor Confcommercio Fipe, Federația unităților publice, anul trecut în domeniul ospitalității din Italia lipseau peste 150.000 de profesioniști, vorbim mai ales de chelneri și barmani; mă tem că anul acesta va fi și mai rău.”

În ciuda oferirii unui salariu net de 1600 de euro, plus beneficii precum al 13-a salariu, lichidarea și bacșișurile semnificative, recrutarea rămâne o provocare:

„Probabil este o problemă de mentalitate, să ne amintim că este și un job solicitant din mai multe puncte de vedere, dar nu lipsesc satisfacțiile, ești mereu în contact cu oamenii.

Poate că mulți tineri rămân în familie, sunt ajutați de părinți, poate preferă să facă munci ocazionale și se mulțumesc să trăiască de pe o zi pe alta. Poate speră să devină precum Chiara Ferragni, bogați numai din idei, dar fără să fie nevoie să muncească fizic.”

Problemele logistice, cum ar fi lipsa permisului de conducere sau distanța prea mare de locuință, reduc și mai mult numărul de candidați viabili.

„Suntem prezenți pe diferite portaluri unde am pus anunțuri și nimeni nu ne răspunde, situația mea este aceeași cu cea a multor alte localuri.

Am făcut deja vreo 15 interviuri cu tineri care mi-au fost recomandați prin cunoștințe; la început pare totul ușor, apoi apare cineva care nu are permis de conducere și aici, în Portofino, poate deveni o problemă din cauza orarelor; există persoane care locuiesc în Chiavari, și când le spui că este prea departe, îți răspund negativ.

La final, am selectat patru tineri care păreau disponibili: a rămas doar unul, din fericire locuiește în zonă, dar unul singur nu este suficient pentru noi.”

Mauro Evangelista remarcă, de asemenea, că problemele sale nu sunt unice, fiind împărtășite de multe alte localuri, cu excepția marilor restaurante care pot oferi „vitto e alloggio” (mâncare și cazare) pentru personalul lor.

Fără soluții clare la orizont, se teme că multe afaceri mici și mijlocii vor dispărea. Telefonul afișat pe pagina Google a restaurantului Portofino Bistrot este +39 0185 269105.