Italiancă născută în urmă cu 100 de ani în România: „Părinții mei au emigrat acolo în căutarea unui loc de muncă”

Ines Treu, o italiancă născută în România, dar revenită încă din tinerețe în Italia, și-a sărbătorit luna trecută împlinirea minunatei vârste de 100 de ani în cadrul unei petreceri organizate la casa de odihnă Zaffiro, situată la adresa Via Sottocolleverzan 30, în localitatea Tarcento din provincia Udine (regiunea Friuli-Veneția Giulia).

Recunoscută ca o persoană veselă și discretă, simpatica bătrână a surprins-o pe jurnalista Maristella Cescutti de la Messaggero Veneto prin conversația plăcută pe care au avut-o împreună.

În această discuție, centenara recent sărbătorită a dezvăluit cu seninătate amintiri despre frumusețea călătoriilor făcute de-a lungul vieții sale, despre particularitățile regiunii în care a trăit, precum și despre numeroasele sale experiențe personale.

Cu o cultură impresionantă – fină cunoscătoare de artă, literatură, poezie și vorbitoare a mai multor limbi – Ines și-a fermecat chiar și la această vârstă interlocutoarea cu simplitatea și blândețea sa.

Ea a fost entuziasmată să spună povestea propriei vieți: „M-am născut la 1 decembrie 1922 la București, dar am fost înregistrată în documentele oficiale pe 4. Sunt foarte norocoasă: îmi sărbătoresc ziua de naștere de două ori într-o săptămână.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Sunt născută în România, dar mă consider ca fiind din Friuli, având în vedere că părinții mei au plecat să muncească în acel oraș (părinții ei, italieni, emigraseră în București pentru a munci – n.r.).

„Mama a avut grijă de casă și de familie, tata a lucrat pe șantiere ca revizor contabil. Fratele meu a fost pilot de elicopter”, a mărturisit Ines.

Ea a mai explicat: „Enzo, soțul meu, era originar din Piemont. Ne-am întâlnit la sărbătoarea localității Magnano in Riviera (Udine) și ne-am căsătorit în februarie 1945. Am doi copii minunați, Marina și Enrico, patru nepoți și opt strănepoți, bucuria vieții mele”.

„Chiar nu știu cum am reușit să ajung la un secol de viață. Probabil pentru că nu am făcut excese de niciun fel”, a mărturisit Ines.

Ea și-a amintit că nu s-a uitat niciodată la televizor fără să aibă în mâini andrele de tricotat sau fără să croșeteze.

„Acum îmi place să citesc și să-mi antrenez mintea cu cuvinte încrucișate”, a recunoscut Ines care, în final, a oferit un sfat pentru cei mai tineri: „să trăiască viața pe deplin, cinstit, cu ceea ce le trimite Domnul. Nu cred că poți să-ți croiești singur destinul”.

Iar nouă nu ne rămâne decât să-i mulțumim pentru acest sfat înțelept și să-i urăm multă sănătate acestei italience născută în țara noastră chiar de Ziua României.