Italienii care au ascuns 15 milioane de euro în grădină și în podul casei, condamnați la 4 ani de închisoare

Cuplul acuzat de îngroparea a 15 milioane de euro în grădină a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Giuliano Rossini și Silvia Fornari, care au ascuns această sumă uriașă de bani, rezultatul unei evaziuni fiscale și parte a unei fraude masive de jumătate de miliard de euro și 93 de milioane de euro în facturi pentru operațiuni inexistente, au îngropat o mare parte din bani în grădină și în podul casei lor și a fiului. Vineri, 12 mai, au fost condamnați la patru ani de închisoare.

1200-20230514112545
Giuliano Rossini și Silvia Fornari. Bani îngropați în grădină

Ancheta

Investigațiile au început în 2019, după o plângere făcută la carabinieri din Gardone Val Trompia. Militarilor le-a fost raportat că o companie din Valtrompia, înregistrată pe numele unui muncitor, emitea transferuri bancare destinate altor persoane și depuse în conturi bancare străine din bănci asiatice. Banii ar fi fost utilizați pentru a plăti facturi inexistente. Aceștia ar fi revenit apoi în Italia prin intermediul unor terți care îi aduceau în numerar peste granițe.

Carabinierii și Garda de Finanțe au ajuns apoi la cuplu. Au găsit în casa lor opt milioane de euro la sfârșitul verii 2022: aceștia fuseseră îngropați în grădină. Alți șase milioane au fost găsiți în diverse ascunzători în casa lor și a unor rude. În total, s-a mai descoperit că cei doi aveau 93 de milioane de euro de taxe neplătite.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Fiul și cumnata de asemenea condamnați

În activitatea lor, au fost ajutați de fiul și cumnata lor. În special, băiatul ar fi creat facturile „pentru operațiuni inexistente” și documente false „de transport pentru companiile de hârtie”. Mătușa băiatului s-ar fi ocupat de livrările de bani și de „returnarea plăților facturilor false”.

Procesul de prim grad a avut loc la Brescia: cei doi soți au ales procedura abreviată. Pe lângă condamnarea la patru ani de închisoare pentru cuplu, judecătorul a condamnat fiul și sora soției la trei ani, zece luni și douăzeci de zile de închisoare.

Au fost recuperate în mai multe tranșe 15 milioane de euro în numerar, presupusul capital al marii evaziuni fiscale gestionate de familie: primele 8,5 milioane au fost descoperite îngropate în grădina casei lui Giuliano Rossini, alte 1,6 milioane în pod. Apoi un milion în podul casei fiului său, Emanuele, în vârstă de 22 de ani, din Gussago. În cele din urmă, alte 3,5 milioane în două apartamente din Brione.

photo_2023-05-14_11-28-49
Săpături în grădina unde au fost găsiți ascunși banii

Alți patru inculpați – printre care persoane care au acționat ca intermediari, antreprenori, titulari de conturi bancare și utilizatori de facturi – au primit pedepse mai ușoare: trei ani, o lună și zece zile pentru Federico Boschetto; doi ani și opt luni pentru Marco Pesenti, doi ani pentru Michele Logiudice și pentru Gianluca Dolci. În final, doi au obținut o pedeapsă redusă prin negociere, respectiv doi ani și trei luni și trei ani. În sinteză, toate pedepsele cominate sunt practic reduse la jumătate față de cererile procuraturii.

În ceea ce privește baza logistică a fraudei, aceasta ar fi fost biroul companiei Rossini, situat în Gussago: aici ar fi fost creată o rețea de fabrici de hârtie în Italia și în străinătate, cu zeci de conturi deschise (și închise) în Ungaria, Croația, România, Polonia, Slovacia și China. Milioanele de euro în numerar ar fi fost ulterior repatriate de către asociați, o parte fiind încă de „împărțit” cu complicii.

Sentința, considerată prea mică, nu doar că a provocat un șoc în rândul comunității, dar a și ridicat semne de întrebare privind eficacitatea sistemului judiciar și a mecanismelor de control financiar. Condamnările substanțial reduse, în comparație cu magnitudinea infracțiunilor fiscale comise, arată necesitatea unor reforme semnificative în modul în care aceste cazuri sunt urmărite și judecate.