Italienii despre un român mort în sărăcie: „Ciao, Ion! Ai fost pentru noi un prieten adevărat.”

„Ciao, Ion (Nelu pentru noi), prieten care timp de 15 ani nu ai avut nici casă, nici masă!” Astfel începe o postare publicată de Anna Marino, președintele asociației „Volontari di Strada”, ce amintește pe rețelele de socializare de un cetățean român care a locuit în orașul Agrigento și care recent s-a stins din viață.

Ion a locuit pentru foarte mult timp într-o mașină abandonată, iar de aproximativ un an voluntarii de la asociația mai sus amintită i-au găsit o cameră unde s-a mutat împreună cu un prieten, Constantin, român și el, dar care a decedat în luna decembrie a anului trecut.

Români săraci, pierduți în lume, care sunt ajutați să supraviețuiască de asociații și organizații umanitare deoarece statul prea puțin îi poate ajuta în condițiile în care mulți nu au documente în curs de valabilitate și nici rezidență în Italia.

„Pentru noi, cei de la „Volontari di Strada”, este o zi de doliu. O lamă ne-a străpuns inima la aflarea veștii că Nelu nu mai este printre noi. Am făcut tot ceea ce am putut, te-am primit ca pe un frate, ți-am dat casă, masă și ți-am oferit prietenia noastră, dar avem inima zdrobită gândindu-ne că poate ar fi trebuit să facem mai mult. Dar doar atât ne-am putut permite!”, a mai transmis Anna Marino.

Mii de oameni trăiesc în Italia abandonați printre deșeuri, în barăci mici și insalubre, la limitele tolerabilităţii umane. Locuri unde statul nu ajunge, cu excepția operațiunilor ocazionale (și inutile) de a-i alunga din zona respectivă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol