Italienii se mobilizează pentru a salva viața unui copil român de 9 luni care are nevoie de un tratament extrem de scump

Totul bine? Ai mâncat astăzi? A fost gustoasă mâncarea?

Mă bucur, pentru că asta înseamnă că ești unul dintre miliardele de oameni care fac asta fără probleme în fiecare zi. Din nefericire, însă, sunt și persoane care nu pot face asta cu atâta ușurință, cum ar fi cele bolnave de Atrofie Musculară Spinală de tip 1 (denumită comun SMA 1), cea mai gravă formă.

David Bucea, un copilaș de numai 9 luni, se numără printre aceste persoane și, în prezent, este hrănit printr-o sondă introdusă în nas. Iar peste ceva timp, când starea sa de sănătate se va agrava, va avea nevoie o intervenție chirurgicală la stomac pentru a primi hrana necesară direct acolo. Pe lângă asta, este înconjurat de o mulțime de aparate care au menirea de a-l ajuta să respire.

David Bucea, 9 luni. Foto: Grupul Facebook „O șansă la viață pentru David”.

După ce a venit pe lume, părinții lui David, Petruța și Andrei, au decis să facă analizele opționale pentru depistarea a 42 de boli, iar la șapte zile după aceea au primit teribila veste că ar putea avea o boală gravă. După alte trei zile, micuțul nostru conațional a fost diagnosticat oficial cu SMA 1.

Medicii le-au recomandat soților Bucea să-l supună pe bebeluș unui tratament cu un medicament numit Spinraza, iar ei așa au făcut, dar fără să știe că acesta nu era suficient. În luna octombrie a anului trecut au aflat că este nevoie de un medicament numit Zolgensma pentru a-i salva viața, dar costul acestuia este exorbitant: 2 100 000 de dolari. Da, ai citit bine: două milioane o sută de mii de dolari.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Italia, acest medicament se dă gratuit până la vârsta de 6 luni, spun părinții, iar ei s-au înscris imediat pentru a-l primi. Răspunsul, însă, le-a venit abia pe 17 noiembrie 2020 și, deși a fost un răspuns pozitiv, pentru David era prea târziu fiindcă pe 23 noiembrie avea să împlinească 6 luni de viață.

La data de 24 decembrie, starea de sănătate a lui David s-a înrăutățit, iar medicii au decis atunci că trebuie hrănit printr-o sondă introdusă prin nas. Între timp, Petruța și Andrei nu au stat prea mult pe gânduri și au început să caute un mod pentru a strânge banii necesari pentru tratamentul cu Zolgensma.

Au creat astfel o strângere de fonduri pe platforma GoFundMe, prin intermediul căreia au strâns, până în prezent (27 februarie 2020), abia puțin peste 33 000 de euro. Mulți români s-au mobilizat pentru a ajuta această familie pe grupul Facebook creat special în acest scop – „O Șansă La Viață pentru David” – pe care multe persoane au decis să organizeze și diferite licitații cu scopul de a-l ajuta pe micuțul nostru conațional.

Aflăm astăzi din presa italiană, însă, că și italienii sar în ajutorul familiei de români, conform celor relatate de ziarul La Nazione. Tatăl lui David, care este rezident în localitatea Castellina Scalo din provincia Siena de mai bine de 10 ani și lucrează într-o fabrică de paste din Poggibonsi, spune că și autoritățile locale sunt solidare cu familia sa.

„S-au implicat instituțiile locale, Primăria din Monteriggioni și-a demonstrat interesul pentru cazul nostru, iar la nivel național actrița Maria Grazia Cucinotta este cea care sensibilizează opinia publică în legătură cu SMA”, a declarat Andrei Bucea pentru sursa citată.

„Datorită generozității oamenilor, încă mai avem speranțe pentru David”, a mai adăugat tatăl român.

Cei care doresc să-i ofere acestui copil român de numai 9 luni o șansă în plus la viață, oricât de mică ar fi ea, pot dona atât prin intermediul platformei GoFundMe, accesând acest link, cât și prin transfer bancar într-unul din conturile curente de mai jos:

Italia

  • BPER Banca;
  • Titular: Bucea Andrei;
  • IBAN IT09C0538771860000035327168;

România

  • OTP Bank
  • Titular: Bucea Andrei
  • IBAN RON: RO58OTPV200001334187RO01
  • IBAN EUR: RO15OTPV200001334187EU01

Donații mai pot fi făcute, de asemenea, și prin intermediul aplicației Revolut, pe contul Petruței Bucea – telefon 00393668058376.

Distribuie acest articol