Jurnalist român despre diaspora: „Munciți pe rupte în străinătate, dar v-ați făcut timp și pentru țara voastră”

Sebastian Oancea, jurnalist român din Focșani, corespondent regional la Realitatea TV, a ținut să transmită un mesaj românilor din diaspora care au participat la protestele din țară din ultimele zile, proteste îndreptate împotriva actualului guvern al României.

Într-un text publicat pe profilul său Facebook, Sebastian Oancea scrie:

„Mulțumesc, Diaspora, pentru că, deși munciți pe rupte în țările în care ați plecat, v-ați făcut timp să veniți să vă solidarizați cu cei rămași acasă.

V-ați luat gaze în ochi, pulane pe spinare, ați pierdut zile în care puteați sta la mare, la munte, oriunde la odihnă. Știu că sunteți obosiți pentru că în țările în care munciți nu se rupe ușa de la serviciu la 14.30 iar traiul de zi cu zi se câștigă cu sudoare și boli: de oase, de nervi, de extenuare.

Și n-am să vă dezamăgesc că, după protestele astea, ne-ați lăsat mai luminați. Veți pleca înapoi dezamăgiți, nu va demisiona nimeni în urma umilințelor la care ați fost supuși, nu se va întâmpla nimic spectaculos de normal, ca în țările în care trăiți. Și, probabil, la următoarele alegeri, veți sta din nou la cozi infernale prin ambasade, ca să votați răul cel mai mic, cu speranța că veți apuca măcar să îmbătrâniți frumos în România. Nu se va întâmpla prea curând asta.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O parte, destul de mare, din statul ăsta, vă urăște. Vă urăște pentru că ați avut curajul să vă luați viețile în propriile mâini, nu să întindeți mâna la ajutoare de stat. Vă urăște pentru că ați anticipat că munca voastră va fi plătită în bătaie de joc, că nu vă veți trata omenește în spitalele de aici, că ai voștri copii nu vor avea parte de o educație adecvată unei țări europene, că veți circula pe drumuri proaste, că fără o șpagă nu veți rezolva o problemă. Dar cel mai tare vă urăște statul pentru că nu vă poate controla.

Sper, măcar, că ceea ce vă va trezi amintiri despre țara asta să fie tot mirosul de sarmale și de cozonac, nu de gaze lacrimogene și cauciuc de bocanc.”

Mulțumesc, #Diaspora, pentru că, deși munciți pe rupte în țările în care ați plecat, v-ați făcut timp să veniți să vă…

Posted by Sebastian Oancea on Monday, 13 August 2018

 

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20