Mamă acuzată că și-a ucis cei patru copii, declarată nevinovată după 20 de ani de închisoare. Micuții sufereau o mutație genetică ce le-a provocat moartea

Kathleen Folbigg, supranumită „cea mai rea criminală în serie din Australia”, a fost condamnată în 2003 la 40 de ani de închisoare pentru uciderea celor patru copii ai săi, care au murit între 19 zile și 19 luni.

Cu toate acestea, o descoperire recentă a unei mutații genetice, genei Calm2, ar putea să dovedească faptul că femeia nu și-a ucis pruncii, relatează publicația ABC Australia.

folbigg-2023-2
Kathleen Folbigg stă de 20 de ani la închisoare și ar mai fi stat alți 5, dacă cercetătorii nu ar fi făcut o descoperire care să-i demonstreze nevinovăția. Foto: AAP: Peter Rae

În ciuda strigătelor disperate ale lui Folbigg, care susținea mereu că este nevinovată, cazul a atras atenția mass-media și a publicului din întreaga lume.

Cei patru copii ai femeii – Caleb, Patrick, Sarah și Laura – au murit în circumstanțe misterioase, iar judecătorii și opinia publică au fost convinși că mama lor este responsabilă pentru aceste tragedii.

Un pediatru britanic celebru, Roy Meadow, a afirmat că „moartea unui copil este o tragedie, două morți sunt suspecte, iar trei constituie omucidere”, susținând acuzația asupra mamei micuților.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După un prim eșec în 2019 în revizuirea cazului, o echipă de cercetători condusă de Carola García de Vinuesa a descoperit în 2021 că mutația genei Calm2 este prezentă atât în ADN-ul lui Folbigg, cât și al fiicelor sale Laura și Sarah.

Această mutație genetică este asociată cu aritmii cardiace, care pot provoca stop cardiac sau deces subit la copii.

Cercetătorii au mai arătat că și ceilalți doi copii ai femeii, Patrick și Caleb, sufereau de alte boli genetice: encefalopatie epileptică, respectiv probleme respiratorii.

Pe baza acestor noi informații, consultantul anchetatorilor a afirmat că „totalitatea probelor lasă dubii rezonabile asupra vinovăției doamnei Folbigg”.

Potrivit cercetărilor, calmodulinopatia, o boală genetică rară cauzată de mutația genei Calm2, ar fi adevăratul responsabil pentru decesele copiilor.

Tom Bathurst, șeful investigației, va pregăti un raport pentru guvernatorul New South Wales, care va analiza posibilitatea de a-i acorda femeii o grațiere regală, o prerogativă descrisă ca „rară și excepțională”.

Decizia de a o elibera va depinde în cele din urmă de o figură politică, Michael Daley, procurorul general al New South Wales.

folbigg-2023
Kathleen a avut parte de o viață traumatizantă, cum nici în filme nu se prea vede. Foto: AAP: Peter Rae

Viața acestei femei a fost plină de evenimente traumatice. Mama sa a fost ucisă chiar de către tatăl ei când Folbigg avea numai un an și jumătate.

A urmat apoi pierderea celor patru copii, în decurs de zece ani, precum și conflictul cu soțul ei, care a acuzat-o de omucidere.

În plus, mass-media din întreaga țară a tratat cazul cu un interes morbid, fără milă. Dacă ar fi eliberată, Kathleen Folbigg ar putea deveni victima unuia dintre cele mai mari erori judiciare din istorie.

Distribuie acest articol