Măsuri în sprijinul muncitorilor din Italia, informații puse la dispoziție de Ambasada României în această țară

În contextul crizei provocate de epidemia de coronavirus Guvernul Italiei a emis Decretul-lege „Cura Italia” nr. 18 din 17.03.2020, care prevede o serie de măsuri de protecție socială, prezentate pe scurt de Ambasada României în Italia pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Reprezentanții Ambasadei României în Italia vin în sprijinul lucrătorilor români din această țară și informează că au fost luate următoarele măsuri:

Concedierile efectuate dintr-un motiv obiectiv justificat sunt blocate până la 16 mai 2020

  • Nu pot fi inițiate proceduri de concediere colectivă în perioada 17.03 – 16.05.2020 și, de asemenea, se suspendă procedurile în curs, demarate după 23.02.2020;
  • Angajatorii nu pot efectua concedieri, invocând un motiv obiectiv justificat (de exemplu: reducerea activității în contextul Covid-19) indiferent de numărul de angajați;

Până pe data de 30 aprilie, absența de la locul de muncă a unuia dintre părinți, pentru îngrijirea copilului cu handicap, nu poate constitui motiv de concediere pentru justă cauză. Angajatorul trebuie informat în prealabil, fiind necesară să se justifice imposibilitatea de a îngriji copilul urmare a suspendării activității Centrelor specializate în acest domeniu.

Angajații care își desfășoară activitatea la locul de muncă vor primi un bonus de 100 de euro pentru luna martie

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lucrătorii cu un venit brut anual de până la 40.000 de euro, care își desfășoară activitatea la locul de muncă în luna martie (nu în „smart working”) primesc un bonus de 100 de euro, neimpozabil (proporțional cu zilele lucrate la locul de muncă).

Mai multe informații în articolul: Italia: 100 de euro pentru angajații care și-au desfășurat activitatea la locul de muncă în luna martie.

Va fi creat Fondul pentru venitul în ultimă instanță (Fondo per il reddito di ultima istanza)

  • Vor fi stabilite indemnizații pentru lucrătorii salariați și autonomi a căror activitate a încetat, s-a redus sau a fost suspendată, urmare a urgenței epidemiologice Covid-19 (care nu pot beneficia de indemnizația de 600 de euro stabilită deja pentru lucrătorii din agricultură, sezonierii din turism, etc.) plătite din Fondul pentru venitul în ultimă instanță;
  • Ministerul Muncii și Politicilor Sociale, împreună cu Ministerul Economiei și Finanțelor urmează să stabilească, până pe 16 aprilie 2020, criteriile de prioritate și modalitățile de acordare.

Indemnizațiile de șomaj – prelungirea termenelor de depunere a cererilor

  • Termenul de depunere a cererilor pentru obținerea indemnizației de șomaj agricol aferent anului 2019 a fost prelungit până la 01.06.2020.
  • Termenul de depunere a cererilor pentru obținerea indemnizației de șomaj NASPI și DIS – COLL a fost prelungit cu 60 de zile (de la 68 la 128 de zile) în cazul încetărilor involuntare a raporturilor de muncă, survenite în perioada 1.01.2020 – 31.12.2020.

Mai multe informații în articolul: Șomajul în Italia pe timpul crizei provocate de coronavirus, termenele de depunere a cererilor au fost prelungite.

ℹ️ Vă prezentăm un nou material realizat de Ambasadă, despre măsurile adoptate în sprijinul muncitorilor din Italia ?‍???‍♂️?‍???‍???‍? prin Decretul Lege ”Cura Italia” 18/17.03.2020.

Gepostet von Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia am Freitag, 27. März 2020