Metoda găsită de șoferii români ca să poată circula în continuare în Italia cu mașinile înmatriculate în România

Începând cu 4 decembrie, 2018, în urma modificării Codului rutier italian, este interzis persoanelor care și-au stabilit rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu vehicule înmatriculate în străinătate. Pot circula fără limită de timp cu numere de înmatriculare înregistrate în altă țară: mașinile în leasing sau închiriate, mașinile oferite în comodat de firme la persoane cu reședința în Italia și legate de societatea respectivă printr-un raport de muncă sau de colaborare.

Despre una dintre soluțiile găsite de românii rezidenți în Italia în legătură cu această problemă, scrie cotidianul Libertatea:

„Cei din Italia se întorc acum și își fac firme pentru că nu mai au voie să circule cu mașini pe persoană fizică”, a declarat, vineri, 25 ianuarie, într-o conferință de presă la Pro România Suceava, economistul Cătălina Vartic, citat de Libertatea.

În același timp, un expert contabil sucevean contactat de cotidianul Libertatea a confirmat că există mulți suceveni care își deschid astfel de firme, fiind „un trend” în acest sens.

„Obiectul de activitate al firmelor este închirierea de mijloace de transport și atunci mașina, fiind închiriată, chiar dacă e din România, poate să circule fără taxe de Italia”, a explicat expertul contabil. Sursa citată a menționat că a avut clienți pentru contabilitate și lămuriri chiar între Crăciun și Anul Nou. „Românul e inventiv prin definiție. Trebuie să găsească o portiță”, a spus expertul contabil.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Deocamdată, nu a fost publicată situația exactă pe luna decembrie 2018 privind numărul total al românilor care și-au înființat astfel de firme de închirieri de mașini în România.

Începând cu 4 decembrie, 2018, este interzis persoanelor care și-au stabilit rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu vehicule înmatriculate în străinătate

Pentru nerespectarea dispozițiilor, amenzile administrative prevăzute de noul cadru normativ sunt între 712 euro și 2848 euro. În astfel de situații, organul constatator transmite certificatul de înmatriculare către Autoritatea Rutieră italiană („Ufficio della motorizzazione civile”) competentă teritorial, dispune încetarea imediată a circulației vehiculului, transportul și depozitarea acestuia într-un loc care nu face obiectul accesului public.

În cazul în care, în termen de o sută optzeci de zile, ce curge de la data nerespectării dispozițiilor, vehiculul nu este înmatriculat în Italia sau nu se solicită eliberarea unui document de transfer („foglio di via”) pentru a-l conduce peste frontieră, se aplică sancțiunea administrativă accesorie de confiscare a vehiculului, în temeiul art. 213 din Codul Rutier italian („Codice della Strada”).

Distribuie acest articol