Mirela și Larisa mereu, în amintirea noastră, la 3 ani de la asasinarea lor în Italia

Se împlinesc peste câteva zile 3 ani de la dublul asasinat comis de un român care a îngrozit Italia. În februarie 2016, Andrei Filip, un tânăr român de 22 de ani şi-a masacrat familia, și-a ucis mama şi surioara, le-a tranşat, apoi a încercat să scape de cadavre aruncându-le în râul Adige, la Albaredo, în apropiere de Verona.

Dublul asasinat care a îngrozit Italia, dar şi mica localitate Ghindăoani, județul Neamț, de unde era de loc familia de români, a avut loc în 13 februarie. Andrei Filip şi-a omorât mama, Mirela Bălan, şi sora mai mică în vârstă de 11 ani, Larisa​, cu o cruzime greu de imaginat.

Acum, în februarie 2019, după 3 ani de la tragedie, Oana Maria Filip, sora mai mare a lui Andrei, mărturisește: „Aici, în Albaredo, oamenii mă salută, mă întreabă ce s-a mai întâmplat și dacă vorbesc cu fratele meu, dacă l-am iertat pentru ceea ce a făcut. Îmi pun mereu aceleași întrebări, știu că nu o fac din răutate, dar să mă întorc în trecut și să retrăiesc toată durerea de atunci, îmi face tare rău și mă afectează mult.”

Nenorocirea a pornit de la un conflict între Andrei şi mama lui

Mirela Bălan, avea 40 de ani și îngrijea un bătrân din Italia de mai mulţi ani. Cu 1 an şi jumătate înaintea tragediei, îşi adusese şi fetiţa, sperând că-i va oferi o viaţă mai bună, apoi băiatul, pe Andrei, care locuia împreună cu prietena sa la Mirela, în casă. Disperată că fiul ei nu avea de gând să-şi caute un loc de muncă, Mirela l-a ameninţat că-i va da afară.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Furios, Andrei a ucis-o pe femeie, apoi, a ucis-o şi pe surioara sa de 11 ani. „Am ucis-o pentru că oricum nu mai avea cu cine sta”, a declarat ucigașul care a spus că nu-i pare rău de fapta comisă.

Apoi, a încercat să scape de cadavre. Le-a tranşat, le-a pus în trei saci, apoi le-a aruncat de pe pod în râul Adige, în apropiere de Verona. Râul a scos la suprafaţă doar trupul fără viaţă al mamei. Cadavrul micuţei Larisa nu a fost găsit niciodată.

Oana Maria Filip, are 25 de ani și este sora mai mare a lui Andrei

Oana continuă să locuiască în Italia, la Albaredo, iar în urmă cu trei luni, a născut o fetiţă, pe Amalia. „O rază de soare, după o lungă perioadă întunecată”, spune Oana citată de L’Arena.

Tânăra a repatriat doar trupul neînsufleţit al mamei sale, Mirela Bălan a fost îngropată în localitatea ei natală, Ghindăoani, din județul Neamț. Larisa, însă, nu a fost găsită niciodată, apa întunecată  a înghiţit-o pentru totdeauna în acea noapte ploioasă de februarie 2016.

Din când în când, Oana merge pe podul de unde au fost aruncate mama şi sora ei şi se roagă. „Mă bucur să găsesc flori la crucea pe care am pus-o în apropiere și îmi face plăcere să văd că amintirea mamei și a surorii mele este încă vie în sufletele oamenilor. Mulțumesc, de asemenea, învățătorilor de la școala unde învăța Larisa și care au plantat în memoria sa un copac în grădina școlii. Este frumos să îl vezi cum crește!”

Oana mărturiseşte pentru sursa citată că Larisa ar fi fost o mătuşă extraordinară pentru fetița ei: „M-ar fi ajutat cu copilul. Era afectuoasă şi jucăuşă cu cei mici. S-ar fi jucat cu nepoţica ei toată ziua şi ar fi făcut-o să râdă”, continuă fata cu amărăciune.

Oana şi-ar fi dorit s-o aibă pe mama ei acum lângă ea, când a devenit, la rândul ei, mamă. „M-am simţit nepregătită, mi-era frică, nu ştiam cum să mă comport cu copilul, mi-era teamă să nu fac greşeli”, spune tânăra.

Cu fratele ei care este în închisoare vorbeşte rar la telefon

„Tata vorbeşte cu el şi îl vizitează în închisoarea din Vicenza. Ştie că am o fiică şi vrea să mă duc s-o vadă. Asta nu se va întâmpla deocamdată”, a mai spus Oana.

Pentru crimele sale, Andrei Filip va sta 30 de ani după gratii.

Andrei Filip, condamnat la 30 de ani de închisoare