Îngrijitoarele de bătrâni din Italia, modalitatea de prenotare la vaccinul anti-Covid pentru fiecare regiune în parte

Campania de vaccinare anti-Covid continuă în Italia cu includerea de noi categorii care necesită în mod preferențial administrarea serului, acestea fiind persoanele cu risc ridicat de infectare, a celor cu dizabilități, cu dizabilității grave, îngrijitoarele lor și membrii coabitanți ai familiei. În practică, a fost extinsă categoria persoanelor care trebuie să primească vaccinul în mod prioritar, prin anexarea celor care intră sub incidența Legii 104/1992 art.3 alin. 3 și a îngrijitoarelor lor, împreună cu vârstnicii de peste 80 de ani și persoanele cu grad de risc ridicat.

Dar nu toate regiunile s-au adaptat imediat la noile modificări, atenționează site-ul PMI.it. Oferim mai jos detalii cu privire la modalitățile oferite de regiunile italiene îngrijitoarelor care doresc să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Vaccinarea asistentelor familiale în regiunea Veneto

Veneto a fost una dintre primele regiuni care a extins vaccinarea pentru rudele coabitante și îngrijitoare. Prenotarea la vaccin se face online, pe site-ul unic al regiunii Veneto, la  autoritatea locală de sănătate (Ulss).

Vaccinarea asistentelor familiale în Lombardia

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Lombardia îngrijitoarele persoanelor cu dizabilități severe, precum și coabitanții pacienților extrem de vulnerabili, se pot vaccina împotriva Covid direct în ziua în care vor însoți persoana asistată la vaccin. Pentru prenotarea persoanelor cu dizabilități sau extrem de vulnerabile, în Lombardia rezervarea vaccinului anti SARS-CoV-2 se face online, prin intermediul noului site unic, bazat pe platforma Poste Italiane (se poate face și prin postamat sau cu ajutorul poștașului). Specificăm că în momentul redactării acestui articol site-ul regiunii Lombardia de prenotare la vaccinul anti-Covid era nefuncțional.

Vaccinarea asistentelor familiale în Abruzzo

Regiunea Abruzzo a început vaccinarea anti-Covid pentru îngrijitoare și a creat o nouă secțiune online regională destinată acestora și membrilor de familie care trăiesc cu persoanele cu dizabilități severe (în conformitate cu Legea 104/92 Articolul 3 alineatul 3), pe portalul sanita.regione.abruzzo.it.

Vaccinarea asistentelor familiale în Basilicata

În regiunea Basilicata îngrijitoarele se pot prenota la vaccinare prin intermediul platformei Poste Italiane sau prin numărul verde gratuit 800 00 99 66.

Vaccinarea asistentelor familiale în Calabria

În următoarele câteva zile va fi disponibilă platforma online a Protecției Civile, unde îngrijitoarele vor putea depune cererea de prenotare la vaccin. După înregistrare și verificările necesare, prenotarea se va face pe platforma Poste Italiane: http://prenotazioni.vaccinicovid.gov.it. Ca număr, rezervările se vor efectua în raport cu dozele de vaccin disponibile în prezent.

Vaccinarea asistentelor familiale în Campania

În Campania medicii generaliști pot introduce datele pacienților pe portalul telematic al regiunii pentru a putea fi contactați ulterior de către autoritățile sanitare în vedea vaccinării anti-Covid. Cetățenii cu dizabilități fizice, senzoriale, intelectuale, psihice, în conformitate cu legea 104/1992, art. 3 alin. 3 se pot prenota și pe site-ul regiunii Campania, împreună cu îngrijitoarele lor și rudele coabitante.

Vaccinarea asistentelor familiale în Emilia Romagna

În Emilia Romagna rudele coabitante și îngrijitoarele se pot vaccina împreună cu persoana asistată pe baza unei declarații pe propria răspundere. Pentru îngrijitoare cerința de coabitare nu este necesară.

Vaccinarea asistentelor familiale în Friuli Venezia Giulia

În Friuli prenotările pentru persoanele fragile au început pe 24 martie prin CUP, farmacii sau prin Call Center, la numărul 0434 223522. Vaccinarea a fost deja extinsă pentru rudele coabitante și îngrijitoare.

Vaccinarea asistentelor familiale în Lazio

Lazio este de asemenea printre primele regiuni care au demarat vaccinarea categoriilor cu cel mai mare grad de risc. Rezervările pentru membrii de familie și pentru îngrijitoare se face apelând numărul de telefon 06/164161841 și comunicând codul fiscal al persoanei asistate.

Vaccinarea asistentelor familiale în Liguria

În zilele imediat următoare, în Liguria îngrijitoarele persoanelor cu dizabilități se vor putea prenota la vaccin în conformitate cu legea 104/92, comunicând intenția lor medicilor de familie.

Vaccinarea asistentelor familiale în Marche

Prenotarea la vaccinul anti-Covid a îngrijitoarelor se va putea face pe platforma online a regiunii și va fi necesară o declarație pe propria răspundere în momentul vaccinării. Îngrijitoarele vor fi vaccinate la PVP, punctele de vaccinare active în zonă.

Vaccinarea asistentelor familiale în Molise

În Molise este necesar să se evalueze cazul și să se poată proceda cu autorizarea membrilor coabitanți/îngrijitoarei prin trimiterea unui e-mail la adresa conviventi.vulnerabili@regione.molise.it care să conțină:

  • declarația pe propria răspundere;
  • fotografia unui document de identitate;
  • codul de aderare la campania de vaccinare a persoanei asistate;
  • o copie a cardului emis de Autoritatea Sanitară Locală pentru persoana asistată sau, dacă este în posesia acestuia, o copie a raportului de recunoaștere a acestuia ca persoană cu dizabilitate gravă, în temeiul Legii 104/92 art. 3 paragraful 3.

Vaccinarea asistentelor familiale în Piemont

În Piemont îngrijitoarele pot fi prenotate pentru a primi vaccinul anti-Covid de medicul de familie.

Vaccinarea asistentelor familiale în Puglia

În Puglia, persoana cu dizabilități severe își contactează medicul de familie și îi transmite intenția de a se vaccina. Intenția membrilor de familie coabitanți și a îngrijitoarelor poate fi de asemenea comunicată medicului sau centrului de tratament, astfel încât să fie efectuată și prenotarea acestora odată cu cea a persoanei asistate.

Vaccinarea asistentelor familiale în Sardinia

Regiunea Sardinia a fost ultima care a început campania de vaccinare pentru persoanele cu vârsta de peste 80 de ani și pentru cei născuți înainte de 1942. Încă nu există informații despre procedurile pentru persoanele fragile, cu dizabilități și îngrijitoarele lor. În orice caz, cei îndreptățiți vor primi un SMS cu o invitație de a se înregistra pe platforma regională de prenotări (https://vaccinocovid.sardegnasalute.it).

Vaccinarea asistentelor familiale în Sicilia

În Sicilia, îngrijitoarele persoanelor cu dizabilități severe au acces la vaccin fără prenotare, atunci când însoțesc persoana asistată, dar trebuie să demonstreze că sunt responsabile de îngrijirea acestora.

Vaccinarea asistentelor familiale în Toscana

Pentru regiunea Toscana există o secțiune online dedicată în mod expres persoanelor extrem de vulnerabile și îngrijitoarelor acestora, prin intermediul căreia se poate face prenotarea: prenotavaccino.sanita.toscana.it

Vaccinarea asistentelor familiale în Umbria

În Umbria, din data de 6 aprilie a început prenotarea pentru îngrijitoare și membrii de familie care conviețuiesc alături de persoanele fragile și cu dizabilități. Prenotarea la vaccinul anti-Covid se poate face pe portalul regiunii, în farmacii sau prin intermediul medicului de familie.

Vaccinarea asistentelor familiale în Valle d’Aosta

În Valle d’Aosta vaccinarea în masă a început la 1 martie 2021, compania USL contactează direct populația în funcție de priorități. Deocamdată nu există știri despre cum se pot prenota îngrijitoarele.

Distribuie acest articol