Modelul 730 în Italia, schimbări semnificative în procedura de declarare a veniturilor pentru anul 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală din Italia a anunțat lansarea Modelului 730 pentru anul fiscal 2024, ce aduce modificări importante în procesul de declarare a veniturilor pentru anul precedent, 2023.

Această inițiativă introduce modelul 730/2024 simplificat, un pas major în simplificarea și eficientizarea procedurilor fiscale pentru cetățeni, informează Leggi Oggi.

Detalii principale ale noului model 730/2024

Modelul tradițional 730/2024 permite contribuabililor să completeze declarațiile folosindu-se de informațiile personale, necesitând verificări amănunțite și posibilitatea de a fi depus la entități de intermediere fiscală autorizate, cum ar fi Centrele de Asistență Fiscală (CAF) sau profesioniști licențiați.

Pe de altă parte, versiunea precompilată oferită de Agenția de Taxe (Agenzia delle Entrate) include deja datele colectate de la terți, cum ar fi informații de la angajatori sau cheltuieli medicale, simplificând procesul de verificare și confirmare pentru contribuabili.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Introducerea modelului simplificat

Un progres notabil este introducerea Modelului 730 simplificat în 2024, conform Decretului nr.1 publicat pe 8 ianuarie 2024 și care a intrat în vigoare la 13 ianuarie.

Acest nou format prevede că pensionarii și angajații să confirme direct datele din sistemul Agenției fără a mai completa manual informațiile preînregistrate. Această metodă reduce semnificativ complexitatea și timpul necesar finalizării declarației.

Procesul declarației de venituri prezintă termene specifice în calendarul fiscal al anului 2024:

  • 16 Martie: Termen pentru angajatori de a furniza Certificările Unice.
  • 30 Aprilie – 30 Septembrie: Perioada în care contribuabilii pot accesa declarațiile precompilate și depune formularele.
  • 15 Iunie – 29 Iunie: Verificări și trimiterea declarațiilor finalizate către Agenție.
  • Iulie – Noiembrie: Perioada de ajustare fiscală, cu rețineri sau rambursări efectuate de angajatori.
  • 23 Iulie și 25 Octombrie: Alte termene pentru declarații rectificative sau integrate.

Inovații și opțiuni fiscale noi

Modelul 730/2024 vine cu opțiuni extinse pentru declararea veniturilor din diverse surse, incluzându-le pe cele din capital, munca independentă fără partita IVA, și veniturile agricole sub anumite praguri, beneficiind de tratamente fiscale specifice, cum ar fi detracții pentru mobili și superbonusuri pentru renovări, ajustabile pe o perioadă de zece ani.

Corectarea erorilor

Contribuabilii care descoperă erori în declarațiile prezentate au la dispoziție modelul 730 „rettificativo” sau modelul 730 „integrativo” pentru a corecta sau completa datele necesare, asigurând conformitatea cu cerințele fiscale.

În concluzie, reforma modelului de declarare a veniturilor reflectă eforturile continuă de simplificare a interacțiunii cetățeanului cu structurile fiscale, promițând un proces mai puțin anevoios și mai accesibil pentru toți contribuabilii.

Aceste schimbări sunt destinate să faciliteze o mai bună conformitate fiscală și să accelereze procedurile de rambursare și de plată a obligațiilor fiscale.