Muncitor român care lucrează la negru în Italia: „Doamne, ce viaţă blestemată mai e şi asta”

S-ar putea crede că românii plecați peste hotare au scăpat de grijile vieții de zi cu zi și soarta lor a intrat pe un făgaș mai bun și mai prosper. Unii au reușit, într-adevăr, doar că nu toți cei care au luat drumul străinătății au găsit în țările unde s-au stabilit traiul visat. Mulți trăiesc pe drumuri, mănâncă din pomana bisericilor și a asociațiilor umanitare, lucrează cu ziua pe bani puțini și nu se întorc acasă pentru că le este rușine să o facă fără niciun ban în buzunar. Sărăcia de acasă a fost înlocuită cu umilința, lacrimile și o viață în care devii sclavul propriilor nevoi.

Un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle, prezintă cazul unor zilieri români la Roma, care se străduiesc să supraviețuiască muncind pe bani puțini și fără nicio asigurare din partea statului italian.

Detalii despre viața acestor emigranți români, jurnaliștii germani de la Deutsche Welle au aflat de la Petrică Andronoiu, în vârstă de 63 de ani, care le mărturisește: „Lucrez la negru. Angajatorii preferă asta, ca să nu plătească impozite şi asigurări. Preferă să te ia ca muncitor nedeclarat. Uneori, nu sunt plătit deloc. Ei spun că te plătesc a doua zi, dar nu mai apar”.

Petrică trăiește într-o baracă improvizată de la periferia Romei, ascunsă printre vegetație, cu pereți de carton și tablă. În fiecare dimineață devreme, pe la ora 5:30, merge în fața unui depozit cu materiale de construcții și așteaptă ca cineva să îi ofere ceva de muncă. Dar de muncă este foarte puțin, iar Petrică, de multe ori, este nevoit să se întoarcă în baraca sa flămând și cu buzunarele goale. „Doamne, ce viaţă blestemată mai e şi asta”, oftează Petrică.

Reportajul celor de la Deutsche Welle îl puteți urmări pe Digi24.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol