Muncitori români în Italia: Lucrau pe șantier, dar primeau în mod ilegal și venitul de cetățenie

Garda Financiară italiană a descoperit mai mulți muncitori români detașați pe un șantier din Beregazzo con Figliaro, care primeau ilegal venitul de cetățenie deoarece pentru statul italian rezulta că erau fără ocupație. Românii lucrau cu contract de muncă înregistrat la o firmă cu sediul în România, dar erau rezidenți în Italia.

Alexandru Hojda, un antreprenor român de 37 de ani, cu domiciliul în Sesto San Giovanni, reprezentant legal al Edilalex, companie de construcții cu sediul în Cologno Monzese, e acuzat de înșelăciune în formă continuată, informează Il Giorno.

Firma respectivă a angajat între 2015 și 2021 un număr de aproximativ 75 de muncitori, încadrați ca lucrători subordonați, detașați temporar de la o firmă din România. Legislația privind detașarea transnațională a lucrătorilor permite companiilor de pe teritoriul Uniunii Europene să angajeze lucrători din companii cu sediul în altă țară, menținând în același timp plata impozitelor și asigurărilor sociale în țara de origine.

Muncitorii aveau contractul de muncă înregistrat în România și erau înregistrați ca fiind detașați, dar în realitate locuiau permanent în Italia. Unii dintre ei, deși primeau salarii regulate, au solicitat și au reușit să obțină și „reddito di cittadinanza” (venitul de cetățenie), un ajutor social acordat de statul italian persoanelor fără ocupație.

Ancheta desfășurată de inspectorii Gărzii Financiare și coordonată de Parchetul din Monza, a făcut posibilă, prin percheziții și cercetări, demonstrarea construcției juridice artificiale a relațiilor dintre cele două firme, cea italiană și cea română. Aceasta din urmă s-a dovedit a fi practic inexistentă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului Monza, la propunerea Parchetului, a emis un decret de sechestru preventiv împotriva companiei italiene și al reprezentantului legal al acesteia pentru o sumă de 2.748.937 de euro, egală cu prejudiciul cauzat statului italian. Până la acest moment a fost sechestrată o sumă de 830.000 de euro și o locuință din Sesto San Giovanni în valoare de peste 600.000 de euro.