Nadia, zidăriță și șoferiță de camion în Italia: „Bărbații? Când mă văd că descarc trei, patru tone de mărfuri pe zi, mă respectă imediat!”

Femeile și-au câștigat independența și dreptul la egalitate prin multă muncă și devotament. Până ca ele să fie acceptate în câmpul muncii au trecut ani la rând, însă, în momentul în care au făcut-o, nimic nu le-a mai stat în cale.

Dar cu toate că în ultimul timp femeile și-au câștigat independența și nu mai depind de un reprezentant al sexului masculin, lucrurile nu au stat întotdeauna așa. De aici a pornit ideea conform căreia unele meserii sunt asociate cu o figură masculină și femeile sunt ținute cumva la distanță.

Nu și în cazul româncei Nadia Maierean, care poate pune pe biroul unui manager de resurse umane un curriculum demn de toată admirația pentru o femeie și care ar face pe cineva să se gândească mai mult la un bărbat citind meseriile pe care Nadia le face: zidăriță și șoferiță de camion!

Nadia Maierean vine din Transilvania, are 41 de ani iar în Italia a sosit cu 18 ani în urmă. Aici, în Peninsulă, Nadia a lucrat mereu pe șantierele de construcții și, mai nou, ca șoferiță de camioane. A fost înscrisă timp de 10 ani la filiala sindicatului Filca Cisl din Belluno, categoria sindicală care reprezintă lucrătorii din construcții, până când a schimbat meseria pentru a deveni șoferiță de camion. În cei 10 ani în care a practicat zidăria, Nadia era singura femeie membră a Uniunii în domeniul ei, la aproximativ 1500 de membri Filca Cisl din provincia Belluno, scrie Corriere. „Am învățat meseria de zidar lucrând cu mama mea în România. De la ea am învățat să vopsesc, să pun gresie, și toate celelalte”, își amintește Nadia. „Când am plecat în Italia, am decis să profit de cunoștințele mele pentru a-mi găsi un loc de muncă și am lucrat într-o firmă de construcții, ca zidăriță pe șantiere. Acest lucru până anul trecut, când am luat permisul de conducere pentru categoria C și am decis să lucrez ca șoferiță pe camioane.”, explică femeia română.

Nadia Maierean, foto: profilul Facebook

Relația cu colegii ei de sex masculin nu a fost întotdeauna una foarte simplă pentru că la prima vedere bărbaților le părea imposibil că o femeie ar putea face lucruri atât de grele, „dar”, râde Nadia, „dacă mă respectă, răspund cu respect, în cazul în care nu o fac clarificăm imediat cum stau lucrurile. Și când mă văd că descarc trei, patru tone de mărfuri pe zi, mă respectă imediat.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cum este ușor de prevăzut, Nadia nu a avut până acum colege de sex feminin iar atunci când se prezenta pentru un interviu la un loc de muncă, mirarea era întotdeauna inevitabilă: „De fiecare dată când m-am prezentat pentru un loc de muncă toți se uitau mirați la mine, apoi era sarcina mea să le demonstrez că nu valorez în câmpul muncii mai puțin decât un bărbat. Chiar și atunci când m-am propus să fac livrări cu camionul a fost așa, dar directorul companiei pentru care lucrez acum a fost dispus să-mi acorde încredere, pentru că abia luasem categoria C de câteva luni și nu prea aveam experiență în acest domeniu.”, se destăinuie Nadia.

Dar ceea ce este mai important pentru Nadia atunci când vorbește despre sine, este să spună că face o muncă pe care o iubește și că nu o va schimba pentru nimic altceva. Femeia, reprezintă un exemplu de forță și tenacitate, care i-au permis să renunțe la orice tabù și să ajungă la egalitate cu bărbații în munca sa.

Distribuie acest articol