Lilla Debelka ar putea fi noul ministru al românilor de pretutindeni. În 2018 critica dur protestul diasporei

Lilla Boglárka Debelka, actualul secretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni, are mari șanse să o înlocuiască pe Natalia Intotero în funcția de ministru, susțin surse politice ale ziarului Adevărul. Intotero urmează să-și dea demisia de la conducerea MRP pentru a participa la alegerile europarlamentare din acest an, din partea PSD.

Potrivit sursei citate, Debelka ocupă în prezent funcția de președinte al PSD Diaspora, dar aceasta este una dintre persoanele care a criticat cel mai tare protestul pe care românii din străinătate l-au susținut la București, în data de 10 august 2018.

„Protestul din 10 august 2018 nu poate fi considerat o manifestație a Diasporei, ci o acțiune anti-democratică la care au participat din culise președintele și liderii opoziției. Valul de incitări la violență de pe rețelele online de comunicare și lipsa de asumare din ultimul moment a organizării protestului demonstrează premeditarea violențelor, care s-au manifestat regretabil, cu sprijinul liderilor formali și spirituali ai evenimentului. În timpul protestului, USR și-a făcut campanie, iar Klaus Johannis a avut o intervenție publică inadmisibilă și incompatibilă cu calitatea de Președinte al României. Ignorând atribuția sa de mediere, Johannis a condamnat instituția Jandarmeriei care asigură ordinea publică, fără o analiză oficială echilibrată, și a incitat la violență și huliganism. Președintele a devenit astfel complice la subminarea autorității instituțiilor statului și la tentativa de răsturnare a ordinii de drept.

În calitate de Președinte al PSD Diaspora, condamn actele de violență (protestanții au aruncat asupra jandarmilor cu urină și fecale, cu pietre și bucăți de astfalt, cu părți din gardul de fier care-i separa de aceștia) și actele grave de huliganism (prin incendierea copacilor și altor spații din zona Victoriei, vandalizarea Muzeului Antipa). Potrivit lui Johannis, protestatarii violenți ar fi trebuit să fie lăsați să intre în Palatul Victoria și să decimeze Jandarmeria! Am asistat ieri așadar, dar și cu multe zile înaintea protestului, la o instigare pe scară largă împotriva Guvernului, a premierului, a PSD. Foarte grav este că au fost acte de instigare împotriva membrilor și simpatizanților PSD. Acestea au venit din partea lui Iohannis, a liderilor opoziției, Orban, Cioloș, a unor reprezentanți ai societății civile.

Poliția trebuie să cerceteze imediat tot ce s-a întâmplat. E nevoie de o anchetă care să analizeze cine a organizat protestul și a instigat la violență și cine a comis violențe. Poliția trebuie să facă anchete fără precedent

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Oamenii din spatele protestului din 10 august au cerut pur și simplu pulverizarea democrației, iar destabilizarea statului de drept nu este altceva decât destabilizarea României.”, scria Lilla Debelka pe Facebook în data de 11 august 2018.

Critica dură a Lillei Debelka față de protestul diasporei pare a fi și mai gravă, având în vedere că aceasta a ocupat din 2012 și până în 2016 postul de consilier în cadrul Consiliului Local al Municipiului Oradea, îndeplinind funcția de Preşedinte al Comisiei juridice pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, pentru integrare europeană.

Președintele PSD Diaspora, Lilla Debelka este susținută pentru funcția de ministru al MRP de premierul Viorica Dăncilă, de şeful PSD Oradea Ioan Mang şi de secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu. O altă variantă pentru această funcție, mai scrie Adevărul, ar fi Claudia Țapardel, europarlamentar PSD. Cine va ocupa funcția de ministru al românilor de pretutindeni urmează să aflăm mâine, 17 aprilie 2019, după ce partidul aflat la guvernare va decide pe cine va numi în această funcție.

Lilla Debelka și Liviu Dragnea. Sursa foto: Facebook

Debelka a fost numită în funcția de secretar de stat la MRP în data de 7 martie 2018, este născută în Oradea, este căsătorită și are doi copii. De profesie inginer, în anul 2013 a urmat cursurile Institutul Diplomatic Român, obținând calificarea în Politică externă şi diplomaţie, după care a efectuat un stagiu de practică la Parlamentul European.