Nu are procură din partea mamei și încearcă să părăsească țara cu fiica minoră prezentând documentele fiicei majore

Poliția de Frontieră Română anunță într-un comunicat de presă că un bărbat român a încercat să iasă din țară cu fiica sa minoră, în mod ilegal, îndemnând-o pe aceasta să prezinte cartea de identitate a surorii sale majore.

În data de 22.08.2017, în jurul orei 16.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, județul Bihor, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, la volanul unui autoturism marca Mercedes, cetăţeanul român Graţian B., în vârstă de 40 de ani, însoţit de o tânără care s-a legitimat cu o carte de identitate românească”, se arată în comunicat.

În urma controalelor efectuate de polițiștii de frontieră, s-a constatat că tânăra care s-a prezentat la vamă nu este una și aceeași cu cea din documentul de identitate, așadar, atât fata cât și șoferul autoturismului au fost duși la sediul Punctului de Trecere a Frontierei pentru cercetări.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că este vorba despre o tânără în vârstă de 16 ani, cetățean român, care a prezentat la controlul de frontieră cartea de identitate a surorii sale majore. Totodată, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că șoferul autoturismului, Grațian B., este tatăl minorei și el a fost cel care a sfătuit-o pe tânără să recurgă la această metodă deoarece nu avea procură din partea mamei și dorea să ajungă împreună cu aceasta în Olanda”, au mai specificat polițiștii de frontieră.

Cei doi sunt cercetați acum de către polițiștii de frontieră pentru infracțiunile de tentativă de trecere ilegală a frontierei de statfals privind identitateacomplicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat şi fals privind identitatea prin atribuirea unei identităţi reale a altei persoane, iar la încheierea cercetărilor se vor dispune măsurile legale care se impun pentru aceste încălcări.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Reamintim pe această cale că ieșirea din țară a unui minor fără a prezenta declarația părinților/tutorilor este posibilă numai atunci când minorul are domiciliul sau reședința în statul de destinație. În toate celelalte cazuri, este nevoie de procură din partea celuilalt părinte sau tutorelui legal.

Puteți citi mai multe de detalii pe această temă în articolul cu titlul: Poliția de Frontieră: „Atenție la documentele copiilor! Condițiile de călătorie în străinătate pentru cetățenii români minori”

Sursa: Poliția de Frontieră Română