O italiancă îndrăgostită de România, a deschis în țara noastră o școală de dresaj pentru câini

Deborah Faoro, o tânără italiancă originară din Vigevano, regiunea Lombardia, trăiește de mai mulți ani la Sibiu, unde împărtășește cu localnici pasiunea sa pentru dresajul câinilor. Cu un spirit de iubire și conexiune profundă între oameni și animale, italianca aduce o abordare unică asupra relației dintre stăpâni și prietenii lor necuvântători, precizează Turnu Sfatului.

Deborah Faoro are 32 de ani. Ea este în România din 2009, a studiat la Facultatea de Economie și Comerț din Sibiu, iar în paralel a urmat și cursurile facultății de Istorie cu specializare în Etnologie la Cluj.

S-a născut în Italia, mama e libaneză, tatăl – italian. A ajuns în România pentru a vedea locurile unde tatăl ei a lucrat mai mulți ani și s-a îndrăgostit de țara noastră.

„M-am îndrăgostit de toate tradițiile românești. Mă duceam la șezătoare în Avrig, am învățat strigături, cântece și am început să cumpăr port avrigean. Îmi amintesc că am refăcut un soi de nuntă, m-au îmbrăcat în mireasă, mi-au cântat. Mi-a plăcut foarte mult toată ideea asta de obiceiuri, am vrut să învăț mai mult și atunci m-am înscris la facultatea de Etnologie, la Cluj” a povestit pentru Ora de Sibiu.

În prezent, este stabilită la Sibiu și are o afacere în domeniul dresajului de câini, pasiune pe care a dezvoltat-o încă din copilărie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
deborah-faoro-micile-afaceri-dresaj-ca-ini-8-gbuf
Deborah Faoro. Sursa foto: Turnu Sfatului

Deborah iubește tot ceea ce face. Dorința de a împărtăși iubirea și de a crea conexiuni între oameni și animale este de fapt și cea care a fost prezentă în viața ei încă de la primele ședințe cu câinii.

Ea vede în munca sa nu doar o ocupație, ci și o modalitate de a împărtăși iubirea și a crea conexiuni. Ea își descrie viața simplă și plină de bucurie, cu excursii la munte pe jos, cu bicicleta sau călare pe Gazal, calul ei arab, și cu câinii ei, Drako și Zen. Seara se relaxează cântând la chitară sau scriind la cartea sa despre dresajul câinilor.

A devenit dresor profesionist investind în numeroase cursuri individuale și de dezvoltare personală, dar și în cursuri cu dresori din alte țări. Aceasta a presupus o dedicare, o răbdare și o pasiune enormă, pe lângă investiția financiară. Totuși, pentru Deborah, ceea ce contează cel mai mult este dedicația, nopțile nedormite pentru rezolvarea cazurilor de câini cu traume grave, orele petrecute gândind cum să abordeze un om cu traume pentru a-l ajuta să își depășească limitele.

Deborah pune mare accent pe conexiunea dintre dresor și stăpânul câinelui. Se bucură de interacțiunea cu oamenii și câinii și de modul în care aceasta contribuie la dezvoltarea ei personală. Rolul dresorului este de a îmbunătăți și dezvolta relația dintre stăpân și câine, iar acest lucru necesită iubire, creativitate, cunoaștere a tehnicilor de dresaj și, nu în ultimul rând, multă răbdare.

„Iubirea pentru animale și oameni m-a format ca om”

„Ceea ce sunt eu ca om vine în mare parte din momentele petrecute în dresaj, încercând să înțeleg câinii și apoi nevoile oamenilor. Am descoperit că a le înțelege stările, emoțiile, limitele, a înțelege cum să-i abordez ca să se întrebe: Cum ar fi dacă fac un pas peste limită?, îi face să se dezbrace de măști și să ajungă la esența lor sinceră, așa cum sunt și câinii: sinceri. M-am îndrăgostit de oameni în general – ei și munca cu ei e ceea ce m-a format. Acțiunile mici de zi cu zi pe care le facem și interacțiunea cu oamenii sunt cel mai sigur motor al schimbării, actele singulare grandioase sunt vise îndepărtate când zilnic putem avea ocazia de a alege altfel”, consideră Deborah.

deborah-faoro-micile-afaceri-dresaj-ca-ini-2-mxy9
Deborah Faoro. Sursa foto: Turnu Sfatului

Tânăra italiancă desfășoară ședințele de dresaj în diferite locații din Sibiu, cum ar fi Parcul Sub Arini, Piața Mare sau bulevardul Mihai Viteazu, însă recent a adăugat un nou loc de dresaj pe lista sa. În colaborare cu Maxi Pet, Deborah organizează ședințe de dresaj în curtea lor sau chiar în magazin. De asemenea, ea desfășoară ședințe în casele oamenilor și în noul său loc de pe Valea Avrigului, unde dispune de un spațiu de dresaj și de lucru cu calul său.

Planurile sale de viitor includ crearea unui centru de formare pentru tinerii dresori și a unui nucleu de reabilitare și dezvoltare pentru oameni, câini și cai. Cu o abordare bazată pe iubire și înțelegere, ea speră să continue să facă o diferență în viețile oamenilor și animalelor din comunitatea sa.

Deborah poate fi contactată la numărul de telefon 0758 317 589 sau pe pagina de Facebook Dogdharma – Reabilitare și dresaj Canin, unde partajează experiențele sale de dresaj și împărtășește sfaturi valoroase pentru cei interesați. Mai jos, un video semnat de Ora de Sibiu:

Distribuie acest articol