O pasageră a transportat cu avionul o cutie plină cu excremente de girafă. După aterizare, cutia a fost confiscată

Un incident neobișnuit a avut loc pe Aeroportul Minneapolis-Saint Paul, din Minnesota, SUA, la data de 29 septembrie 2023, când agenții vamali au confiscat o cutie mică cu excremente de girafă aduse de o femeie din Iowa cu scopul declarat de a confecționa un colier.

Conform informațiilor furnizate de autoritățile vamale americane, citate de Sky News, femeia a declarat această cutie insolită la controlul bagajelor.

Într-o conversație cu oficialii, ea a explicat că a colectat excrementele în timpul unei călătorii în Kenya și le-a transportat în bagajul ei cu intenția de a crea un colier, având anterior experiență în crearea unui asemenea accesoriu din excremente de elan.

Ceea ce poate părea un hobby neortodox pentru unii, a determinat reținerea și distrugerea materialelor de către specialiștii în agricultură ai agenției, având în vedere potențialele riscuri de sănătate asociate cu introducerea materiilor fecale în țară.

LaFonda D Sutton-Burke, director de teren la US Customs and Border Protection (Serviciul de Protecție al Vămii și Graniței din SUA) a subliniat seriozitatea acestui incident, declarând:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Există un pericol real în a aduce materie fecală în SUA. Dacă această persoană ar fi intrat în SUA și nu ar fi declarat aceste articole, există o posibilitate mare ca o persoană să fi contractat o boală de la această bijuterie și să dezvolte probleme serioase de sănătate.”

Oficialii vamali au subliniat că există boli precum pesta porcină africană, febra porcină clasică, boala Newcastle, febra aftoasă și boala veziculară porcină, care sunt prezente în Kenya și reprezintă riscuri serioase de sănătate la introducerea în SUA a unor astfel de substanțe.

Cu toate acestea, femeia nu va fi sancționată, întrucât a declarat excrementele și le-a predat oficialilor vamali.

Este de menționat că excrementele de girafă pot fi aduse în SUA cu permisele și inspecțiile corespunzătoare, conform Minnesota Public Radio.

Incidentul pune în lumină necesitatea strictei respectări a regulamentărilor vamale și riscurile aduse de introducerea unor materiale biologice neinspectate într-o țară, având în vedere amenințările potențiale la adresa sănătății publice.