Pacientă eutanasiată într-un spital din Italia. Soțul femeii și un medic sunt acuzați de crimă

Un caz de eutanasie umană, petrecut în 2019 la Institutul Dermatologic Immacolata (IDI) din Roma, capitala Italiei, se apropie de un moment cheie în instanță.

O femeie, care suferea de un cancer colorectal incurabil și avea dureri insuportabile, ar fi fost ajutată să-și pună capăt zilelor prin aplicarea unei injecții letale de clorură de potasiu, relatează ziarul Corriere della Sera.

- Continuarea după publicitate -

Acuzațiile aduse de procurorul Stefano Luciani se îndreaptă către soțul femeii, un antreprenor în vârstă de 53 de ani, și un medic de la IDI, în vârstă de 32 de ani, ambii fiind acuzați de omor voluntar.

Evenimentele din noaptea fatală de 13 ianuarie 2019 indică un act de disperare, alimentat de suferința intensă și continuă a femeii.

Soțul ei, care a fost mereu alături de ea, până în ultima clipă, ar fi cel care a abordat medicul, rugându-l să pună capăt suferinței soției sale.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Injecția letală a avut loc într-o cameră a Institutului Dermatologic Immacolata, unde femeia era internată.

Către sfârșitul acestui an, mai exact la data de 10 noiembrie 2023, va avea loc o audiere preliminară în cadrul căreia care judecătoarea Daniela Ceramico D’Auria va decide asupra solicitărilor procurorului, după patru ani de investigații și zeci de interogatorii.

Acuzațiile aduc, pe lângă omor voluntar, și trei circumstanțe agravante: abuzul de situația femeii, incapacitatea acesteia de a se apăra (din cauza stării de inconștiență), abuzul de putere al medicului într-o instituție publică și uciderea unei paciente internate prin utilizarea unei substanțe „cu efect otrăvitor”.

În ciuda gravității acuzațiilor, voci din cadrul IDI exprimă o înțelegere tăcută a acțiunilor medicului.

Unii colegi au menționat că, deși decizia poate fi considerată greșită, a fost luată într-un moment „teribil”, care l-a implicat pe acesta din punct de vedere uman și profesional.

- Continuarea după publicitate -

Descriindu-l ca pe un „profesionist apreciat”, amintirile legate de acesta persistă în institut, chiar și la ani după incident.

Medicul, care în prezent este suspendat, nu a oferit nicio explicație în timpul interogatoriului.

Cu toate acestea, din dosarul medical al pacientei a reieșit că el este cel care a administrat soluția de clorură de potasiu.

Pe de altă parte, soțul, a afirmat în fața procurorului că „soția mea a cerut eutanasierea”, mai precizează sursa citată.

În acest complex și dureros context legal și moral, nu este clar dacă părinții victimei, reprezentați de avocatul Fabio Rocco, se vor constitui ca parte civilă.

- Continuarea după publicitate -

Pe fond, această poveste scoate în evidență dificultățile și dilemele etice cu care se confruntă societatea și sistemul legal în legătură cu tema eutanasiei în rândul oamenilor.