Pasager găsit pe un aeroport din Italia cu 41.000 de euro nedeclarați. Suma maximă admisă

Un călător a fost găsit pe aeroportul din Abruzzo cu suma de aproape 41.000 de euro în numerar pe care nu i-a declarat conform regulilor Uniunii Europene. Banii erau în posesia unui cetățean rus care venea din Turcia și făcea o escală pe aeroportul italian.

Bărbatul avea asupra sa suma exactă de 40.816 euro. Banii au fost sechestrați în urma unui control efectuat de către oficialii Agenției Vamale și Monopoluri și de către militarii Gărzii financiare.

Pasagerul a invocat dreptul de a efectua răscumpărarea imediată, care a permis recuperarea banilor prin plata unei amenzi de 4.622 de euro.

Toți călătorii care intră sau ies de pe teritoriul unei țări a Uniunii Europene au obligația de a completa o declarație de numerar atunci când au asupra lor 10.000 EUR sau mai mult. Se poate călători cu orice sumă, atât timp cât proveniența banilor se dovedește a fi una legală

Regulile nu se aplică doar banilor cash, ci tuturor instrumentelor de plată sub formă de numerar, asta însemnând şi cecuri de călătorie, cecuri, bilete la ordin şi mandate poştale, monede de aur cu un conținut de aur de cel puțin 90 % sau lingouri, pepite sau bulgări de aur cu un conținut de aur de cel puțin 99,5 %.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În acest fel se încearcă descurajarea activităţilor ilicite. Conform noilor norme, autoritățile vamale sunt autorizate să ia măsuri și în cazul unor sume mai mici de 10.000 EUR dacă există indicii că numerarul este legat de activități infracționale.

Statele membre UE utilizează un formular de declarație armonizat, pe care trebuie să îl completați într-una dintre limbile disponibile pentru țara din UE în care intrați sau din care ieșiți.

Declaraţia trebuie depusă la birourile Vămii în momentul în care treci frontiera, formularele putând fi ridicate tot de la agenţii vamali.

Este nevoie să menţionezi în declaraţie suma totală de bani deţinută, provenienţa acestora, destinatarul în cazul în care banii trebuie să ajungă în posesia altei persoane şi modul în care vor fi utilizaţi acei bani.

Nedeclararea sumelor de acest gen sau declararea unor sume false va fi sanţionată contravenţional, iar banii nedeclaraţi vor fi confiscaţi.

ATENȚIE! Se poate călători cu orice sumă, atât timp cât proveniența banilor se dovedește a fi una legală!

Distribuie acest articol