Păstrarea și promovarea tradițiilor culturale și religioase românești în diaspora. Proiect dedicat celor din afara țării

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, președintele Asociației de Tineret și Cultură a Creștinilor „Cărturarul Nicolae de la Rohia”, Pr. Groza Gabriel, împreună cu o delegație de profesori ai Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt”, au efectuat o vizită în Schwabach, Germania. Aici există o comunitate mare de români ortodocși, păstoriți de preacucernicul părinte Tăut Marius, absolvent al Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt”.

Cea dintâi întâlnire din cadrul programului a fost la sediul Mitropoliei Germaniei și Europei Centrale și de Nord, unde am fost primiți de către IPS Mitropolit Serafim Joantă.

În cadrul acesteia, Înaltpreasfinția Sa ne-a prezentat organizarea administrativă a Mitropoliei, precum și provocările pastorației în diaspora. Apoi, părintele director Groza Gabriel, a prezentat câteva aspecte din viața educațională și spirituală a liceului, arătând modul în care școala oferă pregătire tinerilor. Grupul de profesori a oferit un scurt moment patriotic prin intonarea unor cântece, care a bucurat întreaga obște.

A doua zi a fost o oportunitate ideală de a cunoaște viața religioasă și socială a acestei comunități. Astfel că, am făcut cunoștință cu instituțiile de învățământ și caritabile ale Bisericii luterane, prin bunăvoința domnului decan prof. Dr. Paul Zellfelder.

Tot în această zi am fost primiți la Primăria orașului Schwabach de domnul primar Peter Reiß, care a apreciat activitatea Parohiei Ortodoxe din Schwabach și a întregii comunități de români, prezentându-ne în câteva cuvinte informații despre tradițiile locale. Totodată, ne-a asigurat de faptul că românii din comunitate vor putea în continuare să păstreze și să pună în valoare identitatea națională, culturală și religioasă, bucurându-se de sprijinul autorității locale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ziua de sâmbătă a reprezentat un bun prilej de cunoaștere a comunității românești în cadrul unei sărbători câmpenești, unde am gătit și gustat împreună din arta culinară românească. Gazdele s-au arătat foarte ospitaliere, dovedind faptul că deși sunt departe de meleagurile natale, nu au uitat să trăiască românește. Atmosfera a fost întreținută de cântecele tradiționale românești cântate împreună.

Momentul central din cadrul acestui proiect l-a reprezentat participarea la Sfânta Liturghie, în locul în care în fiecare duminică, mulțime de oameni din comunitate înalță rugăciuni spre Cer. Alături de Părintele Paroh Tăut Marius au slujit părinții profesori ai Liceului, sub protia Pr. Groza Gabriel, care în cuvântul de învățătură, pornind de la pericopa evanghelică a Samarineanului milostiv, a adus în actualitate datoria creștinului de a fi milostiv și darnic. (tablete).

- Continuarea după publicitate - zandra.ro%20

Totodată, celor prezenți le-a fost oferit îndemnul de a ține credința, limba și tradiția. În acest sens, grupul profesorilor a susținut un recital de cântece patriotice, aducând multă emoție în inimile celor prezenți. Aceștia au dovedit că sunt buni creștini, organizând o agapă din prinosul fiecăruia, atmosfera fiind completată de un moment de dans popular.

Cu nădejdea revederii, am mulțumit lui Dumnezeu pentru ocrotire și pentru binefacerile revărsate asupra tuturor.

Președintele Asociației,
Pr. Groza Gabriel-Ioan