Patru români acuzați de spălare de bani în Italia. Aproape jumătate de milion de euro în 3 luni cumpărând mașini de lux

O grupare infracțională formată din patru români și un complice de altă naționalitate spăla bani în Italia printr-o schemă economică foarte elaborată prin intermediul vânzării și a cumpărării de mașini de lux. Aceștia au fost acuzați și trimiși în judecată recent pentru spălare de bani în urma unei anchete desfășurate de către Departamentul de Poliție Economică din cadrul Poliției de Stat și Garda Financiară din Como.

Autoritățile italiene s-au sesizat în urma unei creșteri anormale de execuții de mandate poștale rapide în oficiile Poste Italiane din Portichetto și Como, în speță fiind identificate patru persoane de naționalitate română și un complice, rezident în Germania.

Procesul celor patru români începe în luna martie a acestui an, judecați fiind frații Ioan și Ana Cîrpaci, în vârstă de 39 și 37 de ani și stabiliți în Germania, Mihai Sorin Macovei de 45 de ani și Ioan Godja 28 ani, ambii rezidenți în România.

Potrivit procurorului adjunct, Maria Vittoria Isella, Ioan Cîrpaci trimitea în Italia constant sume de bani obținute în urma unor evaziuni fiscale făcute în Germania cu ajutorul unui mic întreprinzător care era și colaboratorul său, Abdallah El Daud. Sora sa, Ana, obținea apoi mandatul poștal care era folosit ulterior pentru a achiziționa autoturisme de lux dintr-o reprezentanță din provincia Lodi.

Mașinile erau de obicei marca Mercedes, Porsche, BMW, cu prețuri cuprinse între 16 000 și 80 000 de euro. După achiziție, acestea erau expediate către El Daud care întocmea acte fictive de cumpărare între persoane fizice pentru a scăpa de plata TVA-ului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ana Cîrpaci este acuzată de spălarea a 176 000 de euro prin executarea de mandate poștale la oficiul din Portichetto, Godja de spălarea a 45 000 la Como și Macovei – 267 000 de euro, tot în Portichetto, totalul sumelor ridicându-se astfel la 488 000 de euro. Se pare că numai în acea perioadă au fost achiziționate 10 autoturisme, care au fost apoi expediate în Germania.

Distribuie acest articol