Pensia în Italia pentru lucrătorii cu normă redusă (part-time). Calcularea vechimii în muncă pentru contractele cu jumătate de normă

Curtea Supremă de Casație din Italia a stabilit că angajații care sunt în posesia unui contract de muncă cu normă redusă, beneficiază de aceleași drepturi precum angajații cu normă întreagă ce sunt încadrați la același nivel salarial stabilit prin contractul colectiv de muncă la nivel național.

Astfel, orice tratament diferit este considerat discriminatoriu și în acest caz se pot aplica sancțiunile legale pentru cazurile de discriminare.

Lucrătorii cu jumătate de normă (part-time) au nevoie pentru a beneficia de pensie, de aceeași vechime ca și lucrătorii cu normă întreagă

Munca cu jumătate de normă nu duce la o prelungire a vârstei de pensionare, chiar dacă în acest caz, contribuția mai mică plătită la stat va afecta valoarea pensiei propriu-zise. Dacă un lucrător va lucra 4 ore pe zi, ziua respectivă i se va aduna la vechimea în muncă la fel ca pentru lucrătorul care lucrează cu normă întreagă, adică 8 ore zilnic.

Așadar, lucrătorii cu un contract de muncă la normă redusă vor beneficia de pensie în aceleași condiții ca lucrătorii cu normă întreagă, un an de muncă pentru lucrătorii cu normă redusă va fi însumat la anii pentru pensia de vârstă la fel ca pentru cei cu normă întreagă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Atenție! Valoarea pensiei va fi mai mică pentru lucrătorii cu jumătate de normă, fiind calculată în funcție de valoarea contribuțiilor plătite la stat.

În esență, în ceea ce privește pensionarea, săptămânile, lunile și anii de muncă pe jumătate de normă sunt calculați în același mod ca și anii cu normă întreagă: un an cu jumătate de normă este numărat ca un an de lucru cu normă întreagă.

De exemplu, dacă un lucrător lucrează 35 de ani cu normă întreagă și încă 8 ani cu normă redusă (part-time), vechimea la sfârșitul carierei sale va fi întotdeauna de 43 de ani. Vechimea calculată astfel îi dă și dreptul de a face cerere pentru pensionarea anticipată.

Distribuie acest articol