Pensia pentru românii care au lucrat în Italia: Dosarele vor fi soluționate mai rapid

Ministrul Muncii din România, Simona Bucura-Oprescu, și omoloaga sa din Italia, Marina Elvira Calderone, au decis să acționeze în privința situației îngrijorătoare legate de recunoașterea drepturilor de pensie pentru românii care au activat sau încă activează pe teritoriul italian.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc la Luxemburg, la marginea Consiliului Uniunii Europene pentru miniștri ai muncii, ocupării și politicilor sociale.

- Continuarea după publicitate -

Deși Italia găzduiește peste un milion de cetățeni români, cu un număr de peste 600.000 de contracte de muncă în vigoare, procesul de recunoaștere a drepturilor de pensie se desfășoară cu dificultate, ajungând în unele cazuri să dureze până la trei ani.

Casele de Pensii din România sunt confruntate cu un număr mare de dosare întârziate, a atras atenția ministrul român 

Drept răspuns la aceste preocupări, ministrul italian a luat măsuri imediate pentru accelerarea procesului.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Zece funcționari de la nivelul Ministerului Muncii din Italia vor fi instruiți special pentru a gestiona cererile online depuse de români prin sistemul RINA.

Acest demers vizează, în mod special, sprijinirea angajaților de la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS), instituție care gestionează cea mai mare parte a cererilor de pensii comunitare între Italia și România.

Simona Bucura-Oprescu a ținut să mulțumească pentru promptitudinea cu care s-a răspuns solicitărilor:

„Îi mulțumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reacția imediată și pentru implicarea personală în soluționarea acestei probleme care afectează lucrătorii români din Italia. Prin colaborarea dintre ministerele noastre, ne dorim ca românii să beneficieze cât mai rapid de drepturile lor binemeritate.”

Deciziile recente vin în sprijinul unui număr semnificativ de români din Italia, asigurând un cadru mai eficient pentru recunoașterea și acordarea drepturilor lor de pensie.

- Continuarea după publicitate -