Perioada de valabilitate a pașaportului simplu electronic se va dubla. Proiectul de lege supus dezbaterii publice de către Ministerul Afacerilor Interne

Ministerul Afacerilor Interne anunță printr-un comunicat remis către Agerpres că supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, care prevede o serie de modificări legislative privind creșterea valabilității pașaportului simplu electronic și clarificarea situațiilor în care poate fi solicitat un pașaport simplu temporar.

Astfel, prin acest proiect de lege, MAI propune dublarea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani dar acest lucru va fi posibil numai pentru persoanele cu vârsta mai mare de 25 de ani, se arată în comunicat. Motivul pentru care doar persoanele peste 25 de ani vor putea avea un astfel de pașaport valabil pe 10 ani este că după această vârstă, schimbările de fizionomie sunt mai puțin accentuate.

„De altfel, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pașapoartele simple electronice au termen de valabilitate de 10 ani”, se mai specifică în comunicatul MAI.

Copii cu vârsta până la 12 ani vor putea beneficia de un pașaport simplu electronic care va fi valabil timp de trei ani, în timp ce persoanele cu vârste între 12 și 25 de ani vor avea același tip de pașaport cu o valabilitate de 5 ani.

Totodată, MAI propune limitarea situațiilor în care se poate cere un pașaport temporar în regim de urgență, cu scopul de a evita cozile din timpul verii datorate numărului mare de cetățeni care preferă să solicite un pașaport simplu temporar.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgență un pașaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgența invocată, ceea ce a încurajat foarte mulți cetățeni să opteze pentru acest tip de pașaport atunci când au uitat să-și facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aștepte timpul necesar realizării unui document electronic. Prin proiectul de lege propunem ca pașaportul temporar să fie eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența, precum:

  • situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu este timp pentru emiterea pașaportului simplu electronic
  • minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical, fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol.”

Dacă o persoană nu dorește să i se elibereze un document electronic, aceasta poate opta pentru un pașaport temporar, dar acest tip de pașaport va fi eliberat în aceleași condiții și aceeași durată prevăzute pentru un pașaport simplu temporar.

„Aceste măsuri legislative sunt o continuare a măsurilor pe care ministrul afacerilor interne Carmen Dan le-a dispus în plan administrativ și care privesc: deblocarea încadrării a 35 de posturi din sursă externă pentru serviciile de pașapoarte, implementarea unui sistem de programare on line pentru preluarea cererilor de eliberare a pașapoartelor (în prezent acesta fiind funcțional la nivelul a 34 de județe, finalizarea implementării acestuia la nivel național fiind stabilită pentru data de 18.12.2017) și prelungirea, la nevoie, a programului de lucru cu publicul, în intervalul orar 8,30 — 18,30 de luni până vineri cu organizarea activității în mod corespunzător, în doua schimburi, în perioadele cu un aflux mare de cereri”, adaugă MAI în comunicatul transmis.

Ministerul Afacerilor Interne în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe vor lansa în această lună o campanie de conștientizare a cetățenilor români cu privire la acest proiect legislativ.

Textul proiectului de lege este afișat și poate fi consultat pe pagina de internet a instituției noastre, www.mai.gov.ro, la secțiunea Transparență decizională, precum și la Centrul de Relații cu Publicul al M.A.I., din Piața Revoluției nr. 1 A, sector 1, București.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt așteptate pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro în termen de 20 de zile calendaristice de la data publicării.