Peste 100 de badante și menajere din Italia, care nu au plătit impozitul pe salariu, anchetate de Garda Financiară

Garda Financiară din orașul italian Veneția a desfășurat o serie de controale în rândul badantelor și menajerelor, descoperind 116 lucrătoare care, deși angajate în mod legal, nu au depus declarațiile de venit necesare în perioada 2017-2022.

Majoritatea dintre aceastea sunt femei din Europa de Est, printre care și România, și numai opt sunt de cetățenie italiană, relatează ziarul Il Gazzettino.

Potrivit sursei citate, badantele și menajerele în cauză nu au completat formularele fiscale model 730 sau „Unico Persone Fisiche”, deși veniturile lor au depășit pragul anual de 8.000 de euro impus de legislația fiscală din Italia.

Investigația, inițiată la începutul acestui an, s-a bazat pe datele furnizate de INPS (Institutul Național de Protecție Socială din Italia), în urma unui protocol național de colaborare cu Garda Financiară.

Datele referitoare la perioadele de angajare, orele lucrate, tarifele orare și contribuțiile plătite au fost comunicate de angajatori și au permis reconstruirea profilurilor de venit ale lucrătorilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Activitatea operativă, încă în desfășurare, vizează acum verificarea încrucișată a datelor lucrătorilor cu cele din baza de date ISEE pentru a identifica posibile accesări nejustificate ale prestațiilor sociale precum Venitul de Cetățenie și Venitul de Urgență.

Această acțiune face parte din eforturile continue ale autorităților italiene de a combate munca la negru și evaziunea fiscală, având ca scop recuperarea impozitelor pentru un total de peste 3 milioane de euro din salariile câștigate de badantele, menajerele și bonele din Italia între 2017 și 2022.