Poliția Română de Frontieră: Efectuarea controlului la intrarea în țară în condițiile măsurilor anti-COVID

Poliția Română de Frontieră a publicat marți, 16 februarie, modalitatea de control la intrarea în țară în condițiile respectării măsurilor anti-Covid impuse de autoritățile române. Persoanele care sosesc din țările de pe Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, după ce vor prezenta documentele de identitate agenților de frontieră, vor fi preluate de de reprezentanții DSP pentru efectuarea triajului epidemiologic.

Reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică vor derula procedurile speciale de control sanitar și vor dispune măsuri pentru fiecare persoană în parte:

  • carantinarea/izolarea persoanelor care vin din ţări aflate pe lista galbenă;
  • excepții de la carantinare;
  • verificare teste PCR etc. – în baza documentelor prezentate de persoanele verificate în momentul prezentării la control.

Redăm mai jos, comunicatul Poliției Române de Frontieră:

Din punct de vedere al atribuțiilor Poliţiei de Frontieră, controlul de frontieră se derulează, în baza reglementărilor comunitare și naționale în domeniu, fiind verificate documentele de călătorie (pașaport sau carte de identitate) sau alte documente care demonstrează că sunt îndeplinite condițiile de intrare în țară ale tuturor participanților la trafic.

După efectuarea controlului de frontieră, pe sensul de intrare în țară, în punctele de trecere a frontierei terestre, participanții la trafic sunt preluați de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică aflați în puncte pentru efectuarea triajului epidemiologic.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În prezent, derularea procedurilor speciale de control sanitar/epidemiologic, precum și îndeplinirea formalităților necesare pentru implementarea lor se derulează în baza Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, iar potrivit art.11 alin. (1) precum si a altor prevederi legale sunt în responsabilitatea reprezentanților Direcțiilor de Sănătate Publică aflați în punctele de trecere a frontierei.

Potrivit art. 3, lit.a, din același act normativ, „carantina persoanelor – se stabilește prin decizie individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege”.

Precizăm că declarația pe proprie răspundere la intrarea în țară nu mai este prevăzută în prezent de niciun act normativ, iar din luna iulie 2020, după data intrării in vigoare a Legii 136/2020, călătorii care se prezintă la intrarea în țară în punctele de trecere terestre nu mai au obligația completării unei astfel de declarații pe proprie răspundere.

Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Listă în vigoare de la data de 15.02.2021 ora 00:00

ZONĂ GALBENĂ (carantina la domiciliu/locația declarată pentru 14 zile): Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks și Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Croația, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent și Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franța, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveția, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.