Premieră în Italia: Românii au strâns 8000 de euro pentru trei proiecte sociale și educative din țară

Pe 28 Octombrie 2021, sub sloganul „Dăm o mână de ajutor acasă” a avut loc, în format video, online, primul eveniment de strângere de fonduri organizat în Italia pentru ajutorarea a trei organizații de voluntariat din România, care își desfășoară activitatea în domenii cheie: educație, informare sanitară, suport psihologic.

Evenimentul, intitulat Cercul Donatorilor Italia, a fost organizat de GRASP Milano (Global Romanian Society of Young Professionals) în parteneriat cu asociațiile The Funding Network, Propatria (Roma), Primo Passo (Torino), Romanian Diaspora Funding Network și cu compania Eurovasilas, partener principal GRASP Milano.

Au participat 80 de donatori individuali, nu doar din Italia și România, ci și din Marea Britanie, Belgia, Germana, Spania si Canada. Cu ajutorul celor prezenți s-au strâns 8000 de euro, bani 100% redirecționați către organizațiile din România, care vor trimite un raport complet cu privire la modul în care au fost folosite donațiile. O mare bucurie a fost să avem printre donatori și italieni care au aflat despre cele trei proiecte și au decis să dea, și ei, o mână de ajutor!

Gazdă încântătoare a serii, Veronica Soare, a știut să îi facă pe cei prezenți să se simtă împreună, deși se aflau la mii de kilometri distanță. Din Italia au participat invitați din 20 de orașe, printre care Milano, Torino, Bologna, Reggio Emilia, Padova, Verona și până în sud, din Catania. Serata nu a fost lipsită de emoții, mai ales când reprezentanții celor trei proiecte au povestit ce reușesc să facă, cu voință și dăruire, pentru a schimba mentalități si pentru a-i susține pe cei care au nevoie într-adevăr de o mână de ajutor.

Trei ambasadori de excepție, actrița Maia Morgenstern, chef Dorina Burlacu și Costel Ureche, manager, au arătat cât de important este fiecare proiect și ce impact va avea asupra grupurilor țintă: adolescente care frecventează licee din țară, copiii din satul Augustin – de lângă Brașov – și persoanele de orice vârstă care vor apela la ajutorul psihologilor în zece orașe românești.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Iată și o scurtă recapitulare a celor trei proiecte pentru care romanii au donat in cadrul Cercului Donatorilor Italia:

  • Asociația Enable Emotions cu proiectul „Caravana terapeutică” va oferi două sesiuni gratuite de dezvoltare personală și psihoterapie pentru 2,000 de persoane în 10 orașe din România. Detalii despre proiect aici: https://m.youtube.com/watch?v=jwj8VuKUU3s;
  • Asociația EduBuzz cu proiectul „Gust în Augustin” va pregăti 50 de copii din comuna Augustin, județul Brașov cu privire la ce înseamnă o alimentație sănătoasă, implicându-i în pregătirea mâncării calde și amenajarea si întreținerea unei sere. Detalii despre proiect aici: https://m.youtube.com/watch?v=qZHmEWVUk84;
  • Asociația Eu și Endometrioza cu proiectul „Endometrioza – de la adolescenta de astăzi la femeia de mâine” va educa 2,000 de tinere cu privire la endometrioză, efectele acesteia asupra sănătății femeilor, recunoașterea simptomelor și a ceea ce e de făcut. Detalii despre proiect aici: https://m.youtube.com/watch?v=syk_0k2-7Bk.

Promotorii evenimentului, desfășurat sub sloganul #OmanadeAjutorAcasa au fost profesioniști români stabiliți în Italia, care activează în cele mai diferite domenii: manageri, medici, jurnaliști, antreprenori, juriști, artiști.

Cercul Donatorilor Italia este a doua acțiune de acest fel organizată în 2021 în diaspora, pentru românii din țară. În iunie a avut loc primul Cerc al Donatorilor, organizat de români din Belgia, Spania, Italia, Statele Unite, sub egida Romanian Diaspora Funding Network (RDFN). Inițiativa din iunie a înregistrat un succes peste așteptări, cu o sumă adunată de 16.000 euro, destinată celor trei proiecte selecționate. Până acum membrii RDFN au susținut peste 26 de proiecte, au mobilizat aproape 500 de donatori în diaspora și au reușit să strângă 80.000 euro.

@rotalianul