Preotul român din Trieste, anchetat de autorități și suspendat de Episcopie, a intrat prin efracție în biserică și s-a baricadat acolo

Constantin Eusebiu Negrea, care până în urmă cu câteva zile a fost parohul bisericii ortodoxe românești de pe via dell’Istria din orașul italian Trieste, a pătruns prin efracție în acest lăcaș, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, și s-a baricadat acolo, informează presa locală. Preotul fusese suspendat în urmă cu 5 zile de Episcopia Română a Italiei după ce a fost denunțat de două vânzătoare dintr-un magazin Unieuro cărora le-a făcut propuneri vulgare și a insultat polițiștii interveniți la fața locului la cererea femeilor.

„Dacă nu veniți la slujbă, vi-o trag în c…”, le-ar fi spus preotul Negrea polițiștilor, conform celor relatate de ziarul italian Il Piccolo. Scena s-a petrecut în după-amiaza zilei de 17 decembrie 2020, la magazinul Unieuro din centrul comercial Il Giulia, unde forțele de ordine au fost solicitate să intervină după ce preotul Negrea le-a făcut propuneri vulgare unor vânzătoare care lucrează acolo și pe una dintre ele a strâns-o chiar și în brațe, cu forța.

Agenții de poliție au fost nevoiți să-l pună sub arest atunci pe preotul român, având în vedere că a opus rezistență și în fața lor și i-a insultat, pe lângă faptul că nu purta nici mască. Judecătorul pentru investigații preliminare, Massimo Tomassini, a decis apoi să-l elibereze de sub arest, dar a emis un ordin de interdicție împotriva lui pentru a nu se mai apropia de vânzătoarele care l-au denunțat.

În urmă cu cinci zile, pe data de 13 ianuarie, Episcopia Română a Italiei a emis un comunicat prin care anunța că preotul Negrea a fost suspendat, dar numai pentru o lună.

„Se comunică tuturor credincioșilor Parohiei Învierea Domnului, din Trieste, că Părintele Constantin Eusebiu Negrea a fost suspendat din funcția de preot paroh și a fost oprit de la slujirea sfintelor slujbe, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 11 ianuarie a.c., fiind cercetat canonic pentru abaterile săvârșite”, se precizează în comunicatul Episcopiei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Îi îndemnăm pe toții credincioșii Parohiei Învierea Domnului, din Trieste, să se roage pentru iertarea păcatelor și pentru sănătatea Părintelui Constantin Eusebiu Negrea, precum și pentru pocăința și mântuirea lui, căci toți suntem păcătoși și, cu toții, avem nevoie de milă și iertare de la Bunul Dumnezeu”, a mai adăugat Episcopul Siluan.

Decizia Episcopiei se pare că nu a fost pe placul preotului, motiv pentru care în noaptea zilei de sâmbătă a pătruns prin efracție în biserica în care până în urmă cu câteva zile o conducea, iar când s-a făcut dimineață s-a blocat acolo și a refuzat să mai iasă. În urma unor discuții aprinse cu noul paroh al lăcașului de cult, acesta din urmă a solicitat intervenția polițiștilor. Negrea a fugit înainte să dea ochii cu polițiștii, însă, și s-a întors din nou la biserică mai târziu, îmbrăcat în civil, pentru a participa la slujbă ca simplu credincios.

Polițiștii au deschis astfel din nou o anchetă la adresa preotului român, pe lângă cea din luna decembrie. În ziua Paștelui Ortodox de anul trecut, preotul Eusebiu Negrea ajunsese, de asemenea, în atenția forțelor ordine, după ce a ținut o slujbă în biserică în ciuda restricțiilor de la acea dată menite să prevină răspândirea virusului. Cu acea ocazie, atât parohul român, cât și cei 28 de credincioși prezenți în biserică, au fost amendați de polițiști pentru încălcarea normelor anti-COVID. Mai multe detalii aici.

Distribuie acest articol